Revoliucinį socializmą propaguojančios partijos „Economic Freedom Fighters“ (EFF) deputatai daugiau nei valandą stengėsi apipilti prezidentą Jacobą Zumą klausimais. Šalies vadovui, kurio autoritetas buvo pakirstas virtinės skandalų, neliko nieko kito, kaip nutraukti kasmetinį pranešimą.

Prieš posėdį J. Zuma buvo nurodęs, kad jam sakant kalbą saugumą užtikrintų keturiais šimtais karių papildytos apsaugos tarnybos pajėgos. Tai precedento neturintis atvejis, kurį oponentai apibūdino kaip parlamento militarizavimą.

Pranešėjas Baleka Mbete nurodė EFF partijos nariams palikti patalpą. Įsakymas juos išmesti buvo duotas, kai partijos lyderis Julius Malema pavadino prezidentą „kiaurai supuvusiu“.

Neužilgo salę su keliais deputatais palikęs opozicinės partijos Demokratinė sąjunga lyderis Mmusi Maimane pareiškė, kad prezidentas nebepajėgus valdyti šalį.

Ankstesnės prezidento J. Zuimos kalbos parlamente taip pat būdavo sutinkamos su priešiškumu. Tačiau šįkart nepritarimas buvo pademonstruotas kaip niekad audringai – iki muštinių posėdžio salėje prieita primą kartą.

Šiemetiniame savo pranešime prezidentas paminėjo, kad vyriausybė ketina kovoti už didesnes juodaodžių teises priimant ekonominius sprendimus.