„Šiuo atveju tragedija įvyko dėl to, kad kabinoje leista būti vienam žmogui. Noriu pasakyti, kad, kad ir kas benutiktų, piloto kabinoje privalo būti du žmonės. Jeigu vienas iš jų turi išeiti, būtina pasirūpinti, kad jo vietą kas nors užimtų – žmogus, žinantis kaip valdyti lėktuvą, ar turintis bent elementarių žinių, kaip tai daryti. Kabinoje visada turi būti du žmonės“, - sakė aviacijos ekspertas Normanas Shanksas.

Remiantis Vokietijos aviacijos teisės aktais, pilotai kartais, esant tam tikroms aplinkybėms, gali laikinai išeiti iš kabinos - pavyzdžiui, kai lėktuvas skrenda kreiseriniame aukštyje.

Lėktuvo pilotų kabinos durys iš išorės atsidaro įvedus kodą. Tokios taisyklės įsigaliojo po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroristinių išpuolių Jungtinėse Valstijose, tačiau kodą gali pakeisti kabinos viduje esantis asmuo, tad durys tampa neįveikiamos. Arba tiesiog užsirakinti iš vidaus.

„Stipresnes ir rakinamas pilotų kabinos duris imta naudoti po 2001 metų rugsėjo 11 dienos tragedijos Amerikoje. Tai buvo prevencinė priemonė, kurios tikslas – neleisti lėktuvą norintiems užgrobti asmenims perimti jo kontrolę ir panaudoti kaip masinio naikinimo priemonę. Taigi durys buvo sutvirtintos, įtaisytos kodinės spynos. Į kabiną įeiti galėjo tik kodą žinantys asmenys – pilotai ir įgula. Taip pat pasirūpinta, kad viduje esantys žmonės, paspaudę reikiamą mygtuką, galėtų neįsileisti nepageidaujamo nepažįstamo asmens“, - pasakojo aviacijos ekspertas Normanas Shanksas.

Lėktuvų stebėsenos agentūra „FlightRadar24“, naudojanti palydovų duomenis, skelbia radusi įrodymų, kad buvo išjungtas autopilotas ir lėktuvas staiga iš kreiserinio aukščio pradėjo pavojingai leistis žemyn.