Mirus trims legionelioze sirgusiems žmonėms, Vilniuje buvo paskelbta ekstremali situacija. Legioneliozės židiniai buvo nustatyti trijuose daugiabučiuose namuose Ladygos, Tuskulėnų ir Architektų gatvėse.

Ekstremalių situacijų komisija priėmė sprendimus, kad profilaktikos sumetimais reikėtų padaryti viso miesto pastatų termošokus, profilaktiškai, kad būtumėme užtikrinti, kad Legionella židiniai nepasitaikytų ir tolimesnėje ateityje“, - žurnalistams sakė komisijos pirmininkas, Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis.

Pasak jo, nuo ketvirtadienio 12 valandos komisija savaitei įpareigojo „Vilniaus energija“, „Balterma“ ir „Vilniaus valda“ pakelti tiekiamo karšto vandens temperatūrą iki 80 laipsnių. Toks vanduo turės būti tiekiamas visiems Vilniaus pastatams, įskaitant sveikatos ir ugdymo įstaigas, iki kovo 23 dienos.

Per šį laiką pastatų savininkai, šilumos punktų prižiūrėtojai turės atlikti termošoko procedūras bei apie tai informuoti operacijų centrą. Dalyvauti šioje procedūroje turės ir patys gyventojai - jie turės pagal pateiktas instrukcijas tam tikrą laiko tarpą atsukti karšto vandens čiaupus.

A. Darulis sako, kad Tuskulėnų, Ladygos ir Architektų gatvių daugiabučiuose, kuriuose gyvenę ir legionelioze užsikrėtę trys vilniečiai mirė, atlikus termošoko procedūrą užkrato židiniai yra išnaikinti. Visuomenės sveikatos centras dar tirs naujus šių daugiabučių mėginius.

Jis patvirtino, kad daugiau naujų mirčių nuo legioneliozės ar susirgimų šia liga sostinėje nenustatyta. Ar atšaukti ekstremalią situaciją, bus sprendžiama po savaitės.