Žurnalisto Rimvydo Valatkos kalbintas pašnekovas tikino, kad tokiam žingsniui ryžtis jį paskatino vyriškos ambicijos.

I. Minioto gyvenimą paženklino ypatinga vėliava, kuri jam buvo įteikta Niujorke 1989 m. Jos istorija tokia : 1944 m iki tol tik Nemune plaukiojęs ratinis garlaivis vardu Lituania, bėgdamas nuo rusų kariuomenės nuplaukė Baltijos jūra iki Hamburgo (smarkiai rizikuodamas būti torpeduotas, ar tiesiog lūžti pusiau ant bangos).

„Laivo kapitonas p. Vitas Katinas su šia laivo vėliava atsidūrė JAV, kur ir saugojo ją 45 metus. Buvau įpareigotas ją iškelti ant Lietuvos jūrinio laivyno laivo, kuris pirmasis pakels trispalvę. Lietuvos jūrų laivininkystė, į kurią kreipiausi, pasiūlė ją perduoti Klaipėdos savivaldybei, kuri spręstų ką su ja daryti. Vitas Katinas, gavęs informaciją apie tai, ir žinodamas, kad žadu plaukti aplink pasaulį, pasiūlė man keliauti su šia vėliava. Tai ir buvo padaryta. Manau, kad yra tikrai simboliška, kad Vėliava nuo laivo vardu LITUANIA, laivu vardu LAISVĖ apiplaukė pasaulį ir grėsmingąjį Horno kyšulį. Tai gal savotiškai ir simbolizuoja Lietuvos grįžimą į laisvojo pasaulio šeimą“, - pasakojo jis.

Dabar ši vėliava saugoma Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune.

Nepriklausomybės 25-mečio proga DELFI TV pristato projektą „Mano pergalės kelias“, kurio metu išgirsite apie 25 Lietuvos vėliavas ir jų savininkus.

Projekte atskleidžiamos asmeninės istorijos apie laisvų žmonių pasiekimus ir lietuvišką trispalvę. Projekto tikslas – parodyti, kad kiekviena Lietuvos vėliava yra skirtingo žmogaus istorija, talpinanti aistrą ir užsidegimą, vertus prisiminti darbus bei pasididžiavimo savo šalimi jausmą.

Vėliavų savininkus, aistringus savo srities profesionalus, kalbina ir istorijomis su jumis dalinasi Rimvydas Valatka.