Po kelis mėnesius trukusių derybų ir daugybės įveiktų kliūčių Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV gavo leidimą apsilankyti Kolumbijos ginkluotųjų revoliucinių pajėgų, pasaulyje geriau žinomų trumpiniu FARC, stovykloje – ekskursija įvyko dar prieš pasirašant istorinį taikos susitarimą.

Kaip pasakoja žurnalistai, net ir likus dienai iki ekskursijos, niekas negalėjo tiksliai pasakyti, kur yra minėtoji stovykla. Žinota tik tiek, jog ji turėtų būti kažkur netoliese nedidelio miestelio Kolumbijos Kaukos provincijoje.

Netrukus paaiškėjo, kad FARC kovotojų stovykla įkurta viduryje miško – kuo toliau nuo pašalinių akių. Kolumbijos ginkluotąsias revoliucines pajėgas iš viso sudaro atskiri septyni blokai, vienijantys daugiau nei 8 tūkst. kovotojų ir pareigūnų. Stovykloje, kur apsilankė žurnalistai, ekskursijos metu buvo kiek daugiau nei 50 kovotojų. Visi jie, kaip pavyko išsiaiškinti, priklauso FARC Vakariniam blokui. Vyrai gyvena trobelėse, tačiau kartais tenka nakvoti ir miške ant iš palmių lapų pasigamintų patiesalų.

Žurnalistai į stovyklą atvyko kaip tik tuo metu, kai ten vyko rytinė treniruotė. Stovyklos teritoriją prižiūrėjo du patruliuojantys kovotojai.

Stovykloje, kaip pasakoja atvykėlius prižiūrėję vyresnieji, naujokai, jau nekalbant apie karinius mokymus, turi galimybę mokytis kalbų ir matematikos. Neretai prie organizacijos prisijungti užsimano nepilnamečiai, tad, paaiškina FARC atstovai, juos ugdyti tiesiog privalu. Nepilnamečių verbavimas – viena iš priežasčių, kodėl FARC taip smerkia įvairios tarptautinės organizacijos.

Vienas vos aštuoniolikos metų sulaukęs FARC kovotojas filmavimo komandai pasakojo esąs jauniausias iš visų, o prie FARC prisijungė prieš trejus metus. Nors praėjo tiek laiko, jis vis dar mokosi.

Ekskursija FARC stovykloje miške įvyko dar prieš Kolumbijos prezidentui Juanui Manueliui Santosui ir FARC lyderiui Timoleonui Jimenezui rugpjūčio 24 dieną po beveik ketverius metus trukusių derybų pasirašius taikos susitarimą. Susitarimas padėjo pagaliau užbaigti daugiau nei 50 metų trukusį konfliktą.

Nepaisant to, taikos proceso ateitis sekmadienį pakibo ant plauko. Visuotiniame balsavime, kurio metu Kolumbijos žmonių buvo klausiama, ar susitaikyti su FARC, nepritariančiųjų šiai iniciatyvai buvo per plauką daugiau. Panašu, kad FARC vėl atsidūrė aklavietėje.