Atokioje Kongo Demokratinės Respublikos pietrytinės Tanganikos provincijos Mukambės gyvenvietėje, kur etniniai nesutarimai iš namų išgynė per 650 tūkst. vietinių, Rogeris savo žmoną ir šešias atžalas išmaitina miške surinktomis sraigėmis.

Vyras teigia, kad sraigės – praktiškai vienintelis maistas, kurį šeima valgo pastaruosius kelis mėnesius. Deja, kiekvieną dieną jų rasti vis sunkiau, tenka brautis vis giliau į miško tankmę.

Kiek toliau į šalies vakarus – Kasajaus provincijoje, Tšikaji miestelyje – medicinos sesuo Therese Baswa vykdo specialią mitybos programą vietos sveikatos priežiūros centre. Remiantis Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus duomenimis, laikotarpiu nuo 2017 metų gegužės iki 2018 metų sausio čia buvo gydoma per 300 nuo menkavertės mitybos pasiligojusių mažamečių.

Kasajaus provincijoje netinkamai maitinasi per 400 tūkst. vaikų, teigia Jungtinių Tautų vaikų agentūra (UNICEF).

Tiems, kuriems, pasibaigus konfliktui, visgi pavyko grįžti į gimtuosius namus, pavyzdžiui, Nglalulai, aktualiausia maisto stygiaus problema, kurią skatina ir su naftos ir transporto kainomis susijęs produktų brangimas.

Vienas iš Afrikos Vidurio valstybę ištikusios krizės leitmotyvų ir agresijos šaltinių – vis atidėliojami rinkimai, turintys pakeisti šalies prezidentą Josephą Kabilą.

Vien praeitais metais dėl konfliktų Kongo Demokratinėje Respublikoje savo namus buvo priversti palikti 2,2 mln. žmonių. Tai reiškia, kad iš viso šalies viduje gyvenamąją vietą ne savo noru jau pakeitė 4,5 mln. gyventojų.