Brazilijos šiaurrytinėje dalyje esančio Alkakuzo kalėjimo kieme prasidėjusius neramumus pareigūnai malšino šaudydami guminėmis kulkomis ir purkšdami ašarines dujas, besimušantiems virš galvų ratus suko sraigtasparniai.

Kaip matoma filmuotoje medžiagoje, kaliniai kieme netgi buvo susirentę barikadų, o kovai pasitelkė medines lazdas ir akmenis.

Panašu, kad policijos pareigūnai iš apžvalgos bokšto į kalinius šaudė ir tikromis kulkoms. Kol kas informacijos apie ketvirtadienio konflikto aukas neturima, tačiau akivaizdu, kad sužeistų būta ir ne vienas.

Brazilijos kalėjimų sistemoje tokio pobūdžio neramumai įprastas reiškinys. Vien pastarosiomis savaitėmis per panašius konfliktus čia žuvo per 140 žmonių.

Perpildyti Brazilijos kalėjimai pastaruoju metu virtę dviejų didžiausių šalies narkotikų kartelių – „First Capital Command“ iš San Paulo ir „Red Command“ iš Rio de Žaneiro – mūšio lauku.

Du dešimtmečiu šios nusikaltėlių grupuotės palaikė darbinius santykius, o toks bendradarbiavimas padėjo užtikrinti stabilų narkotikų ir ginklų srautą į šalį. Prieš maždaug pusę metų „First Capital Command“ pradėjo šiauštis prieš „Red Command“ ir trukdyti narkotikų kontrabandai.

„First Capital Command“ agresyviai ėmė plėsti veiklą Brazilijos šiaurinėse ir šiaurrytinėse teritorijose, kur pastarosiomis savaitėmis ir vyksta aršiausi susirėmimai.

Reaguodamas į buvusių verslo partnerių agresiją, „Red Command“ susivienijo su smulkesnėmis grupuotėmis ir ėmėsi agresyvios kampanijos prieš „First Capital Command“.

Intensyviausiai kraujas liejasi kalėjimuose, tačiau saugumo ekspertai baiminasi, kad netrukus agresija persikels ir į miestų gatves.