Nors balsavimo baigtį prognozuoti itin sunku, nepriklausomybės šalininkų stovyklos palaikymas pastarosiomis savaitėmis padidėjo, o ilgą laiką apklausų rodytas nepriklausomybės priešininkų pranašumas susitraukė.

Balsuoti užsiregistravo 97 proc., beveik 4,3 mln. Škotijos gyventojų. Škotijos gyventojų. Tad ir visų imigrantų balsas čia bus svarbus. Prognozuojama, kad prie urnų ateis kone 90 proc. turinčiųjų tokią teisę.

Škotijos gyventojų per 15 valandų trunkantį plebiscitą prašoma atsakyti į vienintelį klausimą – „Ar Škotija turėtų būtų nepriklausomą šalis?“. Dalyviai gali pažymėti vieną iš dviejų atsakymų: „Taip“ arba „Ne“.

Kai balsavietės užsidarys, balsavimo urnos bus išgabentos į 32 regioninius balsų skaičiavimo centrus.

Preliminarių rezultatų laukiama penktadienį paryčiais.

Jeigu škotai nubalsuotų už savo suverenumą, būtų nutraukta nuo 1707 metų gyvuojanti sąjunga, o ministras pirmininkas Davidas Cameronas gali būti priverstas atsistatydinti. Taip pat gali kilti rimtų klausimų dėl Britanijos statuso tarptautinėje arenoje.

Referendumas taip pat bus atidžiai stebimas kitose pasaulio vietose, kuriose veikia stiprūs separatistų judėjimai, ypač Ispanijos regione Katalonijoje, kurioje daug gyventojų irgi reikalauja balsuoti dėl suverenumo.