G. Oniščenka tvirtino, kad lietuviški pieno produktuose aptikta antibiotikų, būta mikrobiologinio užterštumo, nustatytas blogas ženklinimas.

Politologas Nerijus Maliukevičius tvirtina, kad nereikia tikėtis, jog tokią retoriką naudojantis naudojantis žmogus būtų tik administracinis pareigūnas.

„Jis akivaizdu, kad nėra vien tik administracinis pareigūnas ar specialistas. Jo biografijoje yra faktas, kad jis buvo paimtas įkaitu Čečėnijos karo metu. Tai yra personalija, kuri dalyvauja daugelyje Rusijos maisto ir ekonominių karų per paskutinį dešimtmetį. Šiuo atveju aš tai vertinčiau daugiau kaip potencialų politiką, o ne pareigūną“, - komentavo jis.

Pasak pašnekovo, dažnai tokie pareigūnai, atlikę savo darbą, išeina į politiką.

„Jeigu atsimenate, kad „Draugystės“ („Družba“ - DELFI) naftotiekio istorijoje pagrindiniu smuiku griežė toks Olegas Mitvolis (Rusijos gamtos apsaugos departamento vadovo pavaduotojas - DELFI). Tuo metu jis buvo priežiūros institucijos pareigūnas, kuri skalambijo apie žalą, avariją ir nutrūkusį naftos tiekimą. Galiausiai jo retorika pasibaigė, o jis tapo politiku“, - teigė N. Maliukevičius.

Politologo teigimu, netgi ir pačioje Rusijoje kantrybės taurė yra perpildyta dėl G. Oniščenkos „tų manipuliacinių žaidimų".

Rusijos vartotojų teisių gynėjai kreipėsi į Rusijos premjerą Dmitrijų Medvedevą su prašymu įvertinti tarnybos vadovo G. Oniščenkos profesinį pasirengimą eiti pareigas.

Petražolę apšaukė narkotiku

Genadijus Oniščenka
Kaip rašo portalas kommersant.ru, vartotojų teisių gynėjai kreipėsi laišku į D. Medvedevą, kurių nuomone, „Rospotrebnadzor“ „tampa lobistų įrankiu, o priemonės, kurių imamasi užsienio ir vietos gamintojų atžvilgiu, yra neobjektyvios“. Jų nuomone, G. Oniščenka produktams „paskelbia embargą be jokių nepriklausomų ekspertų išvadų“.

Laiško Rusijos premjerui autoriai taip pat priminė, kad G. Oniščenko yra sakęs, jog garbanotosios petražolės lapuose aptikta narkotinių medžiagų. Tačiau nepriklausomi ekspertai šių teiginių nepatvirtino.

Pasak kommersant.ru, vyriausiasis Rusijos gydytojas yra gerai žinomas dėl savo užsienio produkcijos draudimų.

„Daugelio ekspertų nuomone, tokius draudimus lemia užsienio politikos situacija“, - rašo portalas.

Primenama, kad 2006 m. buvo uždraustas kiaulių taukų importas iš Ukrainos. Šis draudimas galiojo tol, kol prezidento rinkimus Ukrainoje laimėjo Viktoras Janukovičius. Tada vyriausiasis Rusijos sanitarijos gydytojas rado kenksmingų medžiagų Latvijos šprotuose. Po trijų mėnesių draudimas panaikintas, kai Rusija ir Ryga išsprendė ginčą dėl sienos sutarties ties Pytalovu.

Tais pačiais metais padidėjus įtampai tarp Maskvos ir Tbilisio buvo įvestas draudimas importuoti gruzinišką vyną ir mineralinį vandenį „Borjomi“.

2006 m. buvo sustabdytas ir Moldovos vynų importas. Dar sykį Moldovos vynams G. Oniščenka apribojimus pritaikė šių metų rugsėjį.

2009 m. G. Oniščenka įvedė tam tikrų pieno produktų iš Baltarusijos embargą. Ekspertų nuomone, priežastis buvo pieno rinkoje pažeisti Rusijos verslo interesai.

2012 m. vyriausiasis sanitarijos gydytojas ukrainietiškuose sūriuose aptiko palmių aliejaus. Nepaisant to, kad jis nedraudžiamas Rusijoje, šių sūrių įvežimas stojo.

Pajuokų objektu Rusijoje G. Oniščenka tapo po to, kai išplatino sąrašą produktų, kurių nerekomenduojama valgyti vaikams. Tarp jų buvo ir draudimas gerti kraują bei valgyti smegenis.

Pasak laisvosios enciklopedijos „Wikipedia“, 1950 m. gimęs G. Oniščenka pagrindiniu sanitarijos pareigūnu dirba nuo 1996 m.

Nurodoma, kad G. Oniščenko dalyvavo Černobylio atominės elektrinės avarijos likvidavime, o per pirmąjį Čečėnijos karą buvo čečėnų paimtas įkaitu.

Šis pareigūnas yra gimęs Kirgizijoje. 1988 m. yra dirbęs Sveikatos apsaugos ministerijoje. Vyriausiasis Rusijos sanitarijos pareigūnas turi Rusijos inicijuotą Pietų Osetijos gyventojo pasą ir jos apdovanojimą už nuopelnus.

DELFI primena, kad Pietų Osetija yra Gruzijos dalis, kuri po Rusijos-Gruzijos karo paskelbė nepriklausomybę, kurią pripažino Rusija, Nikaragva, Venesuela ir Tuvalu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (654)