Kasmetinis renginys Šveicarijoje šiemet vyksta tris dienas iki sausio 24 d.

Ekonomikos forumas sukviečia įtakingiausius pasaulio politikos ir verslo atstovus, ekspertus ir lyderius.

Šiemet renginyje dalyvauja ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuva - pavyzdys visam pasauliui

Forumo diskusijoje tema apie geopolitiką energetikoje pirmasis žodis buvo suteiktas Lietuvos prezidentei D. Grybauskaitei.

Šalies prezidentės buvo užklausta, kodėl savo veiklą pradėjęs suskystintų dujų terminalas buvo pavadintas „Independence“.

D. Grybauskaitė užsiminė, kad visos Europos laukia nauji iššūkiai, susidarius geopolitinei situacijai. Pasak jos, nauji vėjai politiniame pasaulyje stiprina Europos šalių nusiteikimą greitesniam Europos energetikos sąjungos kūrimui.

Pasak jos, nauji geopolitiniai vėjai Europos šalims gali išeiti į naudą, nes tai paskatins greičiau imtis sprendimų kylant naujiems iššūkiams.

„Žaidimo sąlygos pasikeitė visiems laikams. Ypač pasikeitė šalims, kurios nenorėjo investuoti į technologijas, o pasikliovė tik energetikos produktų eksportu“, - kalbėjo prezidentė. Pasak jos, Lietuvoje pastatytas suskystintų dujų terminalas suteikė galimybę derėtis dėl mažesnių dujų kainų iš Rusijos.

Pasaulio ekonomikos forumas
D. Grybauskaitė nepraleido progos paminėti, kad šalis, kuriai „išsivysčius priklausomybė dujotiekiui“ ateityje praloš.

„Lietuva – maža šalis. Tai buvo galimybė, kuria pasinaudojome laiku ir labai greitai. Terminalą pastatėme per 3,5 metus. Palaikysime savo poreikius ir kitų Baltijos šalių ir Lenkijos, jei jiems pagalbos reikės“, - kalbėjo prezidentė.

Sako, kad suka galvas į kitas rinkas

Po D. Grybauskaitės tarto žodžio pasisakė ir Rusijos delegacijos atstovas Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius.

Jis tikino, kad dujų paklausa ir toliau augs.

„Paklausos struktūra keisis, kai kuriuose regionuose dujų paklausa labai stipriai augs, kitur – lėčiau, pavyzdžiui, Europoje, nes Europa nėra tokia lanksti kaip Azijos regionas. Tačiau visiems gamintojams tiek JAV, tiek Europoje, tiek Australijoje, tiek Rusijoje bus vietos pasaulio rinkoje“, - kalbėjo jis.

A. Dvorkovičius taip pat tvirtino, kad didžiosios energetikos įmonės ir toliau augins gamybą.

„Kad dujų gamyba būtų stabili ir tvari reikia aiškių ir nuspėjamų žaidimo sąlygų rinkoje. Mes ne tik tiekėjai, bet ir partneriai. Su partneryste galime pasiekti ilgalaikę, tvarią ir stabilią situaciją dujų rinkoje“, - teigė Rusijos atstovas.

Vladimino Putino patarėjas taip pat paminėjo, kad Rusija nieko prieš, kai šalys bando išsilaisvinti iš monopolijos.

„Rinka didelė. Mes rasime savo klientą ir savo žvilgsnį kreipiame į Rytus, Aziją“, - pridėjo jis ir paminėjo Kiniją.

Kartu A. Dvorkovičius įgėlė, kad Europa neturėtų tikėtis pigesnių energetikos produktų kainų, nes, pasak jo, vėjo ir saules energetika bus daug brangesnė nei rusiškos dujos.

Pasaulio ekonomikos forumas
Po Rusijos atstovo žodžių savo komentarą norėjo pridėti ir Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė. Šalies vadovė priminė, kad Lietuvai buvus 100 proc. priklausomai nuo “Gazprom” dujų, dujų kaina buvo naudojama kaip politinis įrankis, dujų kainos Lietuvai buvo apie 30 proc. didesnės nei, pavyzdžiui, Vokietijoje.

Tikina, kad nėra pralaimėtojai

A. Dvorkovičius taip pat tvirtino, kad Rusija, stipriai naftos kainoms, nėra pralaimėtoja. Pasak jo, žvilgsnis į Rytus taip pat suteikia daug perspektyvų.

„Jei tampi efektyvesniu, gali laimėti ir su tokiomis kainomis“, - teigė jis. Pasak Rusijos atstovo forume, svarbiausia kainų stabilumas, o ne jų dydis.

V. Putino patarėjo teigimu, stabilumą galima pasiekti šalims turint aiškias teisines nuostatas energetikos srityje, o Azijos šalis Rusija mato kaip labai gerą galimybę ilgalaikei sėkmei. Vis dėlto A. Dvorkovičius pabrėžė, kad nenusisuka ir nuo Europos.

„Dar svarbiau, kad mes turime lanksčią politiką mokesčių, reguliavimo dujų ir naftos klausimais. Tai leidžia pasiūlyti mažą kainą. Naftos įmonės nėra pralaimėtojos. Jos ir toliau modernizuos savo gamyklą“, - teigė forumo dalyvis iš Rusijos.

Dalyvaus ir diskusijoje

Lietuvos prezidentė taip pat turi dalyvauti uždaroje diskusijoje, kurioje ekonomikos lyderiai aptars naujo globalaus konteksto įtaką strateginei konkurencijai.

Interviu LRT radijui prezidentė teigė, kad šiais metais forume Davose aktualiausios energetikos temos.

„Tai ir kainų svyravimai, ir kritimai, rinkų persidalijimas. Ir galų gale atsiranda daugiau ženklų, kad pasaulio energetika suks tikriausiai kita linkme ir nebus tokia, kokia buvo iki šio kainų kritimo: vis daugiau bus alternatyvi energetika, daugiau bus suskystintų dujų terminalai ir valstybės, kurios daugiausia eksportavo per dujotiekius, dujotiekių energetika vis tik jau žengs į antrą planą“, - prieš savo pranešimą forume LRT radijui kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, šią patirtį jau išbandė savo kailiais Lietuva, kuri sugebėjo prisitaikyti ir tapti savarankiška dujų sektoriuje.

„Tai yra pavyzdys kaip maža šalis gali, jei supranta, turi politinės valios, sprendimų greičio ir administracinių galimybių tiekti greitai tokį perspektyvų projektą, ir tai rodo, kad esame ta pasaulio dalis, kuri progresuoja ir vystosi kartu su iššūkiais“, - tęsė prezidentė.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuvos patirtis statant suskystintųjų dujų terminalą domina Davose vykstančio forumo svečius ir Lietuvos atstovai sulaukė pasiūlymų susitikti pakalbėti šiomis temomis. Pasak jos, taip pat susitikimai vyks su įmonėmis, kurias domina investicijos Lietuvoje.

„Taigi, čia yra renginys Lietuvai būti matomai, susitikti ir kalbėti su potencialiais investuotojais“, - kalbėjo šalies vadovė.

Prezidentė prasitarė sulaukusi daug dėmesio ir iš užsienio žiniasklaidos atstovų, kuriuos domina Lietuvos energetinė nepriklausomybė, euro įvedimas, šalies ekonominės perspektyvos.

G. Nausėda: tai Lietuvos pasiekimų pripažinimas

Lietuvos prezidentės dalyvavimas prestižiniame Pasaulio ekonomikos forume Davose yra šalies pasiekimų pripažinimas, teigia SEB banko prezidento patarėjas.

„Lietuva galėtų būti neblogas pavyzdys, kaip galima susidoroti su didžiulio masto ekonomine krize, kuri buvo kilusi 2009 ir 2010 metais. Mes ją sėkmingai įveikėme, nors nuostolių čia būta, žinoma. Lietuva galėtų būti pavyzdys, kaip įveikusi štai šitą sunkumų ruožą, šalis geba įsivesti eurą, na, ir Lietuva gali būti pavyzdžiu, kaip galima dideliais žingsniais artėti link didesnės energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos“, - interviu LRT radijui sakė Gitanas Nausėda.

Šveicarijos kalnų kurorte Davose vykstančiame forume D. Grybauskaitė dalyvauja pirmą kartą. Anksčiau jame dalyvavo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Tvyro slogi atmosferai dėl terorizmo ir konfliktų

Pasaulio politikos ir verslo elito nariai trečiadienį renkasi į savo kasmetinį susitikimą prabangiame Šveicarijos kalnų kurorte Davose, kai jį temdo neseniai Prancūzijoje įvykdytos teroro atakos ir pasaulį krečiantys konfliktai.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry bus tarp 2,5 tūkst. įtakingųjų, kurie diskutuos dėl opiausių klausimų, praėjus lygiai dviem savaitėms nuo tragiškos atakos prieš Prancūzijos satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“.

Kruvinų atakų banga Prancūzijoje, nusinešusi 17 žmonių gyvybių, ir Vakarų šalių pastangos neleisti į savo šalis grįžusiems džihadistams surengti išpuolių bus tarp svarbiausių temų keturias dienas vyksiančio Davoso susitikimo darbotvarkėje.

Dėl šių klausimų diskutuos ne vien Europos ir JAV lyderiai, kaip Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Belgijos premjeras Charles'is Michelis, kurio šaliai neseniai pavyko sužlugdyti vieną ekstremistų sąmokslą, bet ir kitų šalių atstovai, tarp kurių bus ir Irako premjeras Haidaras al Abadi ir tos šalies kurdų lyderis Massudas Barzani.

Didelis dėmesys bus skiriamas Ukrainą krečiančiam konfliktui; šios šalies prezidentas Petro Porošenka pasakys kalbą susitikimo dalyviams. Kijevas šią savaitę kaltino Maskvą, kad ši vėl siunčia savo pajėgas į pagalbą prorusiškiems separatistams rytų Ukrainoje, todėl laukiama, kaip šia padėtį pakomentuos į Davosą atvyksiantis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Tiek terorizmas, tiek geopolitika tikriausiai mes šešėlį ant šiųmečio susitikimo. Abu (veiksniai) yra rimtos grėsmės politiniam stabilumui Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitinio centro „IHS Inc.“ vyriausiasis ekonomistas Narimanas Behraveshas.

„Šiemet delegatai tikriausiai tikėsis, kad bus nuraminti dėl dviejų dalykų. Pirma – kad nacionalinės vyriausybės imsis būtinų veiksmų terorizmo grėsmei apriboti. Antra – kad bus pakankamai nuveikta, siekiant palaikyti ir skatinti pasaulio ekonomikos augimą“, – pridūrė jis.

Šampanas ir ikrai

Susitikimas, oficialiai vadinamas Pasaulio ekonomikos forumu (PEF), vyks virš pasaulio ekonomikos telkiantis audros debesims, Tarptautiniam valiutos fondui paskelbus blogesnes negu anksčiau augimo prognozes.

Susitikimo išvakarėse paskelbta konsultacinės bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ niūri ataskaita rodo, kad pasaulio verslo lyderiai skeptiškai vertina ekonomikos augimo potencialą 2015 metais.

Numatoma, kad Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienį paskelbs kiekybinio skatinimo programą – didžiulio masto euro zonos valstybių skolų išpirkimą; tad šis nekantriai laukiamas sprendimas bus viena pagrindinių temų finansų elito diskusijose Davose.

Artėjantys Graikijos parlamento pirmalaikiai rinkimai ir su jais susiję nuogąstavimai, kad ši skolų prislėgta šalis gali būti priversta pasitraukti iš euro zonos, Davose irgi tikriausiai bus plačiai aptariami – kaip ir pastarasis drastiškas naftos atpigimas.

Kinijos premjeras Li Keqiangas taps pirmuoju nuo 2009 metų Davoso susitikime dalyvausiančiu tos šalies vyriausybės vadovu. Trečiadienį jis sieks padidinti tarptautinį pasitikėjimą Kinijos ekonomika ir išsklaidyti nerimą, kad Azijos milžinės augimas lėtėja.

Artėjant šiam susitikimui, Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Oxfam“ paskelbė didelio žiniasklaidos susidomėjimo sulaukusią ataskaitą, jog 1 proc. pasaulio turtingiausiųjų sukauptas turtas 2016 metais taps didesniu negu likusios žmonijos dalies.

Davoso forumo organizatorius Klausas Schwabas per atidarymą pareiškė: „Esame čia, kad parodytume savo užsidegimą – taip pat užuojautą. Dalijimasis ir rūpinimasis turėtų būti šio susitikimo šūkis.“

Tačiau atvykusieji į Davoso susitikimą taip pat turės galimybę dalyvauti daugelyje tviskančių vakarėlių, kuriuose liesis šampanas, o verslo vadovai bei valstybių lyderiai turės progų neformaliai pabendrauti su garsenybėmis ir žurnalistais idiliškoje snieguoto kalnų kurorto aplinkoje.

Tarp karališko kraujo asmenų Davose bus Jordanijos karalius, Monako kunigaikštis Albertas ir Didžiosios Britanijos princas Andrew, kuris neseniai buvo priverstas paneigti žiniasklaidos pranešimus, esą jis turėjo lytinių santykių su nepilnamete.

Tačiau šiais metais šampano ir ikrų Davose gali būti suvartota mažiau, nes šio kurorto kainos glumina netgi turtingiausius pasaulio elito narius.

Pragyvenimas Davose, kuris jau anksčiau buvo vienas brangiausių pasaulyje, praėjusią savaitę per vieną naktį pabrango dar 30 proc. dėl Šveicarijos centrinio banko sprendinio atsieti franko kursą nuo euro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2183)