Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, kalbėdamas apie PVM lengvatą šildymui, teigė nenorįs įvardyti vienokių ar kitokių skaičių.

„Tiesiog pasakysiu, kad Vyriausybė sprendimus darys atsižvelgdama į finansines valstybės galimybes, nes jos yra apribotos fiskalinės drausmės reikalavimais, ir nėra galimybės paimti pinigų iš kažkur, jeigu jų ten nėra“, – aiškino jis.

Pasak R. Karbauskio, ar būtų kalbama apie 9 proc. lengvatinį PVM tarifą, koks galiojo anksčiau ir kokį teisingiausiu laiko iniciatyvą dėl šios lengvatos grąžinimo parodžiusių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, ar 15 proc., ką minėjo premjeras Saulius Skvernelis, tai yra finansinių galimybių klausimas.

R. Karbauskis akcentavo, kad svarbiausiu šiuo metu jis laiko priimtą sprendimą dėl šildymo išlaidų kompensavimo.

„Man svarbiausia buvo, kad mes priėmėme sprendimą dėl 10 proc. kompensavimo, nes tai revoliucinis sprendimas, kuris palies daug žmonių, o mus šioje vietoje sulygins su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis, nes europinio energetinio skurdo riba yra 10 proc.“, – pažymėjo jis.

Šis sprendimas numato, kad asmenims, nepriklausomai, kokiu šildymo būdu naudojasi, išlaidoms tam viršijant 10 proc. pajamų, priklausys kompensacija. Tokių asmenų gali būti apie 350 tūkst.

R. Karbauskio teigimu, PVM lengvata šildymui – kitas klausimas.

„Kaip jau ne kartą sakiau, apie du trečdaliai šios lengvatos gavėjų nėra socialiai remtini, jie nepapultų į skaičių tų žmonių, kurie gautų minėtą 10 proc. lengvatą. Jų išlaidos šildymui gali nesudaryti net 0,5 proc. pajamų, nes tai yra Vilnius, tai yra Kaunas, tai yra kai kurie butai kelių šimtų kvadratinių metrų, ir ten gyvena žmones, kurie turi absoliučiai užtektinai pajamų, bet jie irgi gaudavo lengvatą šildymui, nes ji buvo visuotinė.

Kitaip sakant, ši lengvata nėra socialiai teisinga, bet kadangi ji turi didžiulę aprėptį, tai jeigu valstybė turi finansinę galimybę, ji per tą aprėptį pasiekia labai daug žmonių, kuriems irgi reikėtų padėti, nors jie nėra socialiai remtini“, – aiškino jis.

Pasak „valstiečių“ lyderio, šiuo metu Vyriausybė svarsto visas finansines tokios lengvatos galimybes.
Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis

„Yra tikslas skirti pusę milijardo eurų socialinei atskirčiai mažinti, yra pokyčių krepšelis, yra įsipareigojimai krašto apsaugai, yra kiti įsipareigojimai, ir tame visame atrasti galimybę sumažinti PVM šildymui nėra taip paprasta“, – pažymėjo jis.

Paklaustas, ar negali įvykti taip, jog tokios galimybės neatsiras, R. Karbauskis teigė:

„Kiek girdėjau iš premjero, jis tuo klausimu turi optimizmo. Aš tik abejoju, ar tie 9 proc. yra realu. Nes man atrodo, kad Vyriausybėje buvo kalba apie kitokį procentą, atsižvelgiant į galimybes. Jeigu tai būtų 15 proc., kaip aš esu girdėjęs, tokiu atveju lengvata būtų realesnė ir finansine prasme. Bet šiuo atveju reikėtų klausti Vyriausybės, nes jokio projekto mes neturime. Mes tik kalbėjomės, kad jeigu būtų tokia galimybė, tai aprėptis lengvatos būtų tikrai didelė.“

Pirmadienį paklaustas apie PVM lengvatą šildymui finansų ministras Vilius Šapoka DELFI komentavo:

„Šiuo metu vyksta galutinis vertinimas. Mokestinius pakeitimus, koreguotus atsižvelgus į visuomenės ir įvairių grupių siūlymus, pristatysime artimiausiu metu. Kartu su jais – ir lengvatinius PVM tarifus. Planuojame šią savaitę. Baigiame paskutinius skaičiavimus. Turime matyti, apskaičiuoti ir įvertinti bendrą finansų vaizdą. Finansų ministerijos ir mano asmeninė atsakomybė – atsakingai įvertinti, kokią įtaką turės vieno ar kito tarifo keitimas ne tik atskirai gyventojų grupei, bet ir bendrai – visai šaliai ir jos gerovei.“

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad šis tarifas nuo rudens turėtų būti 15 proc.

„Visos alternatyvos šiuo metu svarstomos. Šiandien nenorėčiau komentuoti, kol Vyriausybėje nesam apsitarę, nes tai paliečia eilę sričių (kam tarifas būtų taikomas – BNS)“, – praėjusį ketvirtadienį teigė ministras.

Pasak finansų ministro, norėdama vėl nustatyti lengvatinį PVM tarifą šildymui, Lietuva turi tai suderinti su Europos Komisija (EK).

„Su EK yra reikalavimas prieš darant poveikį rinkai su lengvatiniais tarifais, atsiklaust jos nuomonės. Kalbant apie šildymo lengvatą, jos galiojimas yra pasibaigęs. Ir jeigu mes norime įvesti ją naujai, turime pareigą kreiptis į EK ir atsiklausti jos nuomonės“, – sakė V. Šapoka.

Ministras vėliau žurnalistams sakė, kad su EK dėl lengvatinio PVM tarifo vyksta neoficialios konsultacijos: „Su EK mes konsultacijas turime. Šiuo metu vyksta tiesiog neoficialios konsultacijos.“

Primename, kad valdančiųjų koalicijos partnerė socialdemokratų frakcija Seime yra užregistravusi siūlymą, kad PVM lengvata, taikant 9 proc. tarifą, būtų įvesta nenustatant pabaigos termino.

„Vienas svarbiausių argumentų – valstybė turi pasirūpinti daugiabučių namų gyventojais, kol šalyje nebaigta šių pastatų renovacija. Nors socialdemokratų valdymo laikotarpiu per praeitą kadenciją buvo padarytas akivaizdus proveržis renovuojant daugiabučius, tačiau daugybė jų gyventojų vis dar gyvena ateities vizijomis“, – neseniai komentavo socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Jo teigimu, socialdemokratai mano, kad nuolatinis lengvatinis 9 proc. PVM tarifas galėtų būti taikomas ne tik daugiabučių namų gyventojams tiekiamai šilumos energijai ir karštam vandeniui, bet ir privačių namų ūkiuose naudojamoms akmens anglims, durpėms, malkinei medienai ir medienos atliekoms, gamtinėms dujoms, elektros energijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (422)