Ekspertų vertinimu, per metus labiausiai laisvėjo Lietuvos ūkis - šalis pakilo į 42-ąją valstybių sąrašo vietą iš 61-osios. 42-ąją vietą Lietuva dalijasi su Vengrija, Kuveitu ir Panama.

"Heritage Foundation" vertinimu, Lietuvoje įgyvendinama ambicinga privataus sektoriaus plėtros ir valstybės išlaidų mažinimo programa. Be to, Lietuvos šuolis tarp visų šalių yra didžiausias per visus septynerius metus, kai skelbiamas šis indeksas.

Iš Baltijos valstybių geriausią įvertinimą gavo Estija, kuri sąraše per metus pakilo iš 22-os į 14-ą vietą. Tokį pat indeksą gavo Austrija, Kanada, Danija ir Japonija.

Latvija iš 44 vietos nusmuko į 46-tą, kurią dalijasi su Kosta Rika.

Reitingo viršūnėje jau septintus metus iš eilės puikuojasi Honkongas.

Pirmajame dešimtuke taip pat yra Singapūras, Airija, Naujoji Zelandija, Liuksemburgas, JAV, Didžioji Britanija, Nyderlandai, Australija, Bahreinas.

Labiausiai suvaržytomis šiemet pripažintos Vietnamo, Laoso, Birmos, Turkmėnijos, Uzbekijos ir Šiaurės Korėjos ekonomikos.

Šalių ekonomikos laisvę "Heritage Foundation" vertina pagal prekybos varžymo lygį, mokesčių politiką, valstybės įtaką ekonomikai, pinigų ir bankininkystės politiką, kapitalo judėjimo laisvę ir užsienio investicijas, kainų ir darbo užmokesčio kontrolės lygį, nekilnojamojo turto rinkos ir "juodosios" rinkos apimtis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją