Toks darbas numatytas DELFI gautame negalutiniame Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plano projekte.

Kaip DELFI komentavo vienas su dokumentu susipažinęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys, iš esmės tai yra progresiniai mokesčiai, tik kitaip pavadinti.

Pašnekovas pabrėžė, kad Vyriausybė kol kas tik ketina įvertinti tokios naujovės įvedimo tikslingumą, todėl apie konkrečius tarifus ir mokesčio taikymo aspektus kalbėti per anksti.

Mažins nelygybę

Solidarumo mokestis yra viena iš mokestinių, reguliacinių ir kitų priemonių pajamų nelygybės mažinimui ir gyventojų pajamų didinimui.

Taip pat ketinama socialines išmokas susieti su minimaliu vartojimo krepšeliu. Apie tai kaip tai veiktų DELFI rašė anksčiau.

Priemonių plano projekte rašoma, kad Vyriausybė ketina sukurti vienišo pensinio amžiaus asmens paramos sistemą.

Dar viena priemonė nelygybės mažinimui – socialinio būsto fondo plėtra nuomojant būstą rinkoje, įdiegiant paskatas nuomotojams, o visiems asmenims ir šeimoms, turintiems teisę į paramą būstui išsinuomoti, gauti būsto nuomos mokesčio dalies kompensaciją.

Vyriausybė norėtų sumažinti mažas pajamas gaunančių gyventojų išlaidas vaistams. Tai ketinama padaryti kompensuojant visą vaisto kainą ir skatinant racionalų vaistų vartojimą, ir PSDF biudžeto lėšomis apmokamų odontologijos paslaugų apimties padidinimas.

Norima didinti darbo užmokesčio viešajame sektoriuje konkurencingumą.

Taip pat – pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl darbo užmokesčio kėlimo. Apie tai anksčiau yra kalbėjęs LVŽS narys Tomas Tomilinas.

Vyriausybės planuose ir derybinių darbuotojų galių didinimas keliant darbuotojų atstovų kompetenciją.

Galiausiai, ketinama atlikti darbo užmokesčio pasiskirstymo ir dinamikos analizę ūkio sektoriuose bei paskatinti viešas diskusijas šiuo klausimu.

Tobulins mokesčių sistemą

Negalutiniame Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plano projekte įvardytas mokesčių sistemos struktūros tobulinimas ekonomikos augimui palankia kryptimi ir mokesčių bazės optimizavimas.

Numatoma įvertinti galimybę bei nustačius tikslingumą, perkelti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas (įskaitant privalomojo sveikatos draudimo įmokas) darbuotojui bei apjungti gyventojų pajamų mokestį ir dalį socialinio draudimo įmokų.

Taip pat ketinama mažinti gyventojų pajamų mokesčio naštą mažiausias pajamas gaunantiems asmenims bei vaikus auginantiems asmenims.

Plane teigiama, kad bus įvertintos galiojančios mokestinės lengvatos ir panaikintos tos, kurios nepasiekia joms keliamų tikslų, nėra efektyvios ir socialiai teisingos.

Dar viena priemonė – įvertinti ir panaikinti mokestines kliūtis alternatyvaus finansavimo rinkos plėtrai, verslui siekiant finansavimo gavimo palengvinimo.

Galiausiai, numatoma keisti akcizų tarifus ir akcizų taikymo apimtį, įvertinus jų įtaką viešiesiems finansams, šalies ekonomikai ir akcizų surinkimui.

Kaip pirmadienį sakė premjeras Saulius Skvernelis, šiems darbams ir priemonėms kol kas dar nėra numatyti įgyvendinimo terminai ir rodikliai, pagal kuriuos bus matuojamas jų efektyvumas.

„Kovo 8 arba kovo 13 dieną bus šitas planas priimtas. Kol kas tai yra projekto projektas“, – DELFI sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (974)