Vyriausybės išvadoje keliems Seime svarstomiems įstatymų paketams pritariama iniciatyvai, kad alkoholį būtų galima pirkti tik sulaukus 20 metų (dabar jo galima įsigyti nuo 18 metų).

Ministrų kabinetas taip pat pritarė siūlymui, kad alkoholiu nuo pirmadienio iki šeštadienio būtų leidžiama prekiauti nuo 10 iki 20 valandos, o sekmadieniais – iki 15 valandos (dabar parduotuvėse alkoholio galima įsigyti nuo 8 iki 22 valandos visą savaitę).

„Tuo tarpu alkoholio pardavimo tvarka viešojo maitinimo įstaigose dėl to nesikeis. Atkreiptinas dėmesys, kad kaip ir iki šiol, vakarais ir naktimis išsinešti alkoholį iš viešojo maitinimo įstaigų nebus leidžiama“, - apie siūlomus pakeitimus informuoja Vyriausybė.

Be kita ko, Vyriausybė pritarė ir visiškam alkoholio reklamos draudimui.

„Reklama nebus laikomas įmonės, prekiaujančios alkoholiniais gėrimais, pavadinimas, logotipas ar konkretaus gėrimo logotipas. Tai reiškia, kad prekės ženklai ant įrangos, taurių, baldų ir pan. nebus draudžiami“, - aiškina Vyriausybė.

Pataisomis savivaldos institucijos būtų įgaliotos pačios spręsti prekybos alkoholiu viešų renginių metu klausimą. Taip pat savivaldybės turės teisę apriboti alkoholio pardavimo laiką, nustatyti konkrečias teritorijas, kuriose galima juo prekiauti viešų renginių metu.

„Rengiant įstatymo pakeitimo projektą buvo atsižvelgta ir į dar vieną paplitusį reiškinį – nelegalią taksi vairuotojų teikiamą paslaugą, kurios metu jie klientams atveža alkoholinių gėrimų. Įstatymo projekte numatyta, kad vairuotojams taksi automobiliuose darbo metu laikyti ir gabenti alkoholio produktus, draudžiama“, - pažymi Vyriausybė.

Pagal patvirtintą išvadą, Vyriausybė siūlo Seimui kol kas nenustatyti specialių reikalavimų alkoholio parduotuvėms, nes dar planuojama įvertinti specializuotų parduotuvių galimybę. Dokumente taip pat sakoma, kad šiuo metu Seimas neturėtų keisti akcizų alkoholiui. Pažymima, kad Vyriausybė yra pavedusi kelioms ministerijoms iki metų pabaigos įvertinti 2016 metai priimtų akcizų pakeitimų poveikį viešiesiems finansams, šalies ekonomikai, akcizų mokesčio surinkimui.

„Atsižvelgiant į tai, kad nauji alkoholio produktų akcizų tarifai įsigaliojo nuo 2017 metų kovo 1 dienos ir dar nėra aiškus šio reguliavimo poveikis, manytina, kad šiuo metu netikslinga keisti Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo ir nustatyti naujų akcizų tarifų alkoholio produktams“, – teigiama išvadoje.

Šiuo metu Seimui yra pateikti du įstatymų paketai – jie numato steigti specializuotas alkoholio prekybos parduotuves, vėlinti amžių, nuo kurio galima pradėti vartoti svaigalus, ir ankstinti laiką, kada draudžiama parduoti alkoholį.

Savivaldybių taryboms būtų suteikta teisė nustatyti vietas ar teritorijas, kur būtų draudžiama prekiauti alkoholiu.

Projektuose numatytas ir alkoholio reklamos draudimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)