Vyriausybės išvadoje dėstoma, kad įstatymo projekto nuostata, kad MMA turi būti indeksuojama ne mažiau kaip Statistikos departamento skelbiama suderinta infliacija ne mažiau kaip kartą per metus, „reikštų savaiminį MMA indeksavimą neatsižvelgiant į šalies finansines galimybes, pasiektą darbo našumą, nedarbo lygį, ekonominio vystymosi tendencijas“.

„Aš noriu priminti, kad Seimas tokį sprendimą, na, daugmaž yra priėmęs, aš kritikavau jį, ir toliau aš manau, kad toks paslėptas minimalios algos indeksavimas nėra tinkamas sprendimo būdas ir šioje vietoje aš raginu laikytis santūrių nuostatų“, - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Vyriausybės manymu, toks MMA indeksavimas turės neigiamos įtakos nedarbo mažinimui ir darbo užmokesčio lankstumui.

Seimas birželį priėmė Darbo kodekso pakeitimus, kuriais nustatė, kaip turi būti tvirtinama MMA ir minimalus valandinis atlyginimas, jeigu Vyriausybė nenustato šių dydžių Trišalės tarybos teikimu. Tuomet ateinančių finansinių metų šiuos algų dydžius nustato ir tvirtina Seimas iki Seimo pavasario sesijos pabaigos, atsižvelgdamas į praėjusių metų vidutinę metinę infliaciją ir kitų veiksnių įtaką. Ši nuostata, jei jai pritars prezidentė, įsigalios nuo 2012 m. rugpjūčio.

„Šios įstatymo nuostatos užtikrins, kad nustatant MMA dydį būtų vertinamas įvairių darbo užmokesčiui įtaką turinčių veiksnių poveikis, o ne vien suderinta infliacija“, - dėstoma Vyriausybės nutarime.

Šiuo metu galioja nuostata, kad Vyriausybė Trišalės tarybos teikimu nustato minimalųjį valandinį atlygį ir MMA ir nenumatyta, kokių sprendimų imamasi, kai nepavyksta susitarti Trišalėje taryboje, kaip nutiko šiemet, profsąjungoms reikalaujant MMA didinti 100 litų, o Vyriausybei laikantis pozicijos, kad MMA gali būti didinama kol kas tik 50 litų. Vyriausybė nusprendė, kad MMA nuo rugpjūčio didės nuo 800 litų iki 850 litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)