„Vienu metu buvau išsigandęs dėl savo gyvybės“, – pasakojo į DELFI redakciją kreipęsis vyras.

Eimantas sakė, kad savo istorija dalinasi norėdamas įspėti visus lietuvius, kurie ketina atostogauti Turkijoje.

Tačiau „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius teigė, kad ne visi faktai 850 eurų praradusio banko kliento pasakojime yra realūs.

Užkalbino turistų pamėgtoje aikštėje

Penktadienio naktį į vieną žinomiausių Stambulo aikščių pavadinimu Sultan Ahmet Eimantas ketino užsukti tik trumpam.

„Dažnai tenka keliauti darbo reikalais. Šįkart su „Turkish Airlines“ iš Moldovos su persėdimu Stambule skridau atgal į Lietuvą. Persėdimas truko daugiau nei 6 valandas, todėl buvo suteiktas nemokamas viešbutis. Skrisdamas į priekį ilsėjausi, o grįždamas atgal nusprendžiau aplankyti Stambulo centrą. Turėjau 4–5 valandas laisvo laiko“, – apie savo nuotykio pradžią pasakojo DELFI pašnekovas.

Šalia viešbučio įsėdęs į taksi jis nuvažiavo į Sultan Ahmet. „Ten prie manęs priėjo du maždaug 30 metų turkai ir paprašė pridegti cigaretę, nes pats kaip tik rūkiau. Jie labai gerai kalbėjo angliškai, vienas su kostiumu, kitas apsirengęs ne taip oficialiai“, – dėstė Eimantas.

Trys vyrai pradėjo bendrauti. Turkai lietuvio klausinėjo, ką jis veikia Stambule, patys tvirtino, kad taip pat laukia jungiamojo skrydžio, tik į Dubajų.

„Jie sakė, kad dirba inžinieriais ir netgi parodė vizitinę kortelę, be to, buvo apsistoję tame pačiame viešbutyje kaip ir aš prieš savaitę“, – pasakojo Eimantas.

Po trumpo pokalbio sutikti vyrai klaipėdietį pakvietė į barą – paragauti turkų nacionalinio gėrimo rakio.

„Galvojau, kad kadangi pats esu 190 centimetrų ūgio, sportuojantis ir t.t., esu miesto centre, tai jie man nieko nepadarys“
Eimantas

„Galvojau, kad kadangi pats esu 190 centimetrų ūgio, sportuojantis ir t.t., esu miesto centre, tai jie man nieko nepadarys, – savo mintimis dalijosi lietuvis. – Todėl sutikau, bet vos užėjus į barą pagalvojau, kad jie ten lankosi ne pirmą kartą – bent taip pasirodė iš jų elgsenos.“

Šokiruojanti sąskaita ir prostitutės

Susėdus prie atokiausioje baro vietoje esančio stalo, jau po kelių minučių vyrams buvo pateikti gėrimai bei užkandžiai. „Nors aš dar nespėjau nieko užsisakyti“, – stebėjosi Eimantas.

„Tada pamačiau kaip manęs pridegti prašęs vyras pats išsitraukė žiebtuvėlį ir prisidegė cigaretę, supratau, kad kažkas čia yra ne taip“, – sakė jis.

Neilgai trukus prie vyrų prisijungė dvi moterys. Eimantas sakė, kad iš išvaizdos jos atrodė kaip „laisvo elgesio“. Viena jų, prisėdusi prie klaipėdiečio, pasirodė esanti rusė.

„Aš jai iškart rusiškai pasakiau, kad važiuoju namo ir nieko čia daryti nenoriu. Dar šiek tiek mane pakalbinusi ji suprato, kad nieko nebus ir išėjo dirbti kitur“, – pasakojo vyras.

Tuo metu padavėjas jau nešė sąskaitą, kurioje trijulės laukė švelniai tariant netikėtas skaičius: 900 eurų.

„Iš pradžių nieko nesupratau, su savimi turėjau tik 40 eurų. Pasakiau labai paprastai: nejuokaukite, nemokėsiu 300 eurų, – prisiminė Eimantas. – Tačiau jie nenusileido ir visi mane apsupo. Kai rodžiau, kad neturiu pinigų, jie mano piniginėje pamatė banko kortelę ir liepė susimokėti su ja, tačiau aš aiškinau, kad ji veikia tik Lietuvos ribose. Tada jie pasiūlė atnešti aparatą ir patikrinti.“

Padavėjui atnešus banko kortelių skaitytuvą, lietuvis sugalvojo gudrybę – specialiai ves klaidingą PIN kodą ir savo kortelę užblokuos.

„Vietoje 5003 vedžiau 5009. Iš pradžių turkas pasakė, kad kažkas neveikia, bet antrą kartą jam jau parodė, kad PIN kodą suvedžiau neteisingai. Viskas labai pasikeitė“, – pasakojo Eimantas.

Pasak jo, visi vyrai tapo labai agresyvūs, prisijungė dar du aptarnaujančio personalo darbuotojai, tad klaipėdietį supo jau penki vyrai.

„Negalėjau išeiti nei per vieną, nei per kitą pusę, o tuo metu jie labai daug kalbėjo apie tai, kaip negražiai aš čia elgiuosi“, – pasakojo jis.

„Tada pamačiau kaip manęs pridegti prašęs vyras pats išsitraukė žiebtuvėlį ir prisidegė cigaretę, supratau, kad kažkas čia yra ne taip“
Eimantas

Po trečio karto kai PIN kodą suvedė klaidingai vyrai Eimantą nusivedė atskirą kambarį.

Sveikata – brangesnė

„Ten man pasakė, kad kol nesusimokėsiu, niekur neišeisiu. Man prasidėjo panika“, – pasakojo DELFI pašnekovas.

Tačiau tada turkai šiek tiek atlėgo ir Eimantui pasiūlė nuolaidą: vietoje 300 eurų – 100 lirų (apie 30 eurų).

„Sakau, imkite pinigus iš piniginės (40 eurų) ir atiduokite kortelę, bet jiems eurai netiko. Pagalvojau: koks turkas neims daugiau pinigų negu prašo? Vadinasi jie nori paimti iš manęs PIN kodą. Vėl du kartus jį suvedžiau neteisingai ir tada, matyt, tą kortelė užsiblokavo“, – sakė klaipėdietis.

Šioje istorijos vietoje Eimanto mintys pradėjo bėgti kaip pakvaišusios: „Dabar prasidės fizinis smurtas, susidorojimas. Svarbiausia, kad niekas tiksliai nežino, kur esu – kažkokiame bare, kur su manimi gali padaryti ką nori. Sumušti, užmušti, išvežti kažkur ir niekas nieko nežinos“.

„Pradėjau galvoti, kad gal tie pinigai ne tokie ir svarbūs buvo. Tačiau kortelė užsiblokavo ir man net nebeleido nieko suvesti į aparatą. Tada jie man sako: einam dar į kitą kambarį, galvojau, kad jau viskas, pradėjau žiūrėti pro kur galiu pabėgti, ką pagriebti apsigynimui. Vienu metu buvau išsigandęs dėl savo gyvybės“, – pasakojo jis.

Tačiau vyrui nieko tokio nenutiko. Turkai jį nuvedė atgal į barą ir liepė pasėdėti, kol patys su jo kortele dingo maždaug valandai.

„Tada jie man sako: einam dar į kitą kambarį, galvojau, kad jau viskas, pradėjau žiūrėti pro kur galiu pabėgti, ką pagriebti apsigynimui. Vienu metu buvau išsigandęs dėl savo gyvybės“
Eimantas

„Pradėjau stresuoti, nes už pusvalandžio man reikėjo būti viešbutyje ir važiuoti į oro uostą. Galiausiai atėjo žmogus, kuris netgi neatrodė kaip turkas. Jis man atidavė kortelę, paėmė 20 eurų ir sakė, kad varyčiau lauk. Vos išėjęs sėdau į taksi ir grįžau į savo viešbutį“, – dėstė Eimantas.

Netikėtumas Lietuvoje

Grįžęs į saugią vietą klaipėdietis viešbučio darbuotojų ėmė klausinėti apie tai, ką patyrė.

„Jie man paaiškino, kad čia viena populiariausių aferų, į kurią pajungta ir policija, ir taksi. Ir nieko nepadarysi į ją papuolęs“, – DELFI tvirtino jis.

Ši istorija įvyko daugiau nei prieš mėnesį – naktį iš gegužės 26-os į 27-ą. Penktadienį grįžęs į gimtinę Eimantas banko skyriuje apsilankė tik pirmadienį per pietų pertrauką.

„Atėjęs pasakiau, kad noriu atsiblokuoti savo kortelę, bet banko darbuotoja man pasakė, kad ji vis dar aktyvi“, – stebėjosi Eimantas.

Pasirodo, kad jo Stambule klaidingai vesti PIN kodai nepadėjo.

„Tada ji manęs paklausė, ar aš dariau pavedimų už 850 eurų. Visiškai nieko nebesupratau, „apšalęs“ buvau. Pasakė, kad pas mane yra rezervuota suma už 300, 300 ir 250 eurų pavedimus, o prie jų parašyta „Istanbul“, – sakė vyras.

Stambulas

Eimantas teigė, kad „Swedbank“ darbuotoja nuoširdžiai norėjo jam padėti, tačiau pinigų grąžinti negalėjo, nes „žmogus gali vieną sakyti, o realiai gali būti kitaip“.

Pretenzija bankui

Nesutikdamas su tuo, kad 850 eurų sumą sudarančius pavedimus atliko pats suvedęs PIN kodą, Eimantas „Swedbank“ parašė pretenziją, kurioje pareikalavo išaiškinti kaip tie pinigai buvo nuskaičiuoti. Tačiau į ją banko darbuotojai atsakė neigiamai.

S. Abraškevičius DELFI sakė, kad kiekvieną kliento nusiskundimą bankas nagrinėja individualia tvarka, todėl ir šiuo atveju buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo keli svarbūs dalykai, neatitinkantys kliento pateiktos įvykių versijos.

„Skirtingai nei pasakojama, banko sistemose nebuvo užfiksuotas nei vienas neteisingas šios mokėjimo kortelės PIN kodo surinkimas minėtu metu. Paprastai mokėjimo kortelė automatiškai blokuojama ir ja nebegalima atsiskaityti tokiu atveju, kai kortelės PIN kodas surenkamas neteisingai 3 kartus iš eilės. Šiuo atveju tokio bandymo ar bent vieno klaidingo surinkimo nebuvo iš viso – naudojantis šia mokėjimo kortele buvo kelis kartus nugrynintos pinigų sumos ir visais atvejais operacijos patvirtintos surenkant teisingą kortelės PIN kodą“, – teigė „Swedbank“ atstovas spaudai.

Jis taip pat pabrėžė, kad tai rodo kitą svarbų dalyką – šias operacijas turėjo atlikti pats kortelės turėtojas, nes tik jis žino savo mokėjimo kortelės PIN kodą. Nei bankas, nei kitos trečiosios šalys nežino ir negali žinoti klientui išduotos mokėjimo kortelės PIN kodo.

„Pagal banko ir kliento sudarytą sutartį, klientas privalo laikyti PIN kodą paslaptyje ir neatskleisti jo trečiosioms šalims. Todėl darome išvadą, kad banko turimi šios mokėjimų kortelės operacijų duomenys nepatvirtina kliento pateiktos įvykių versijos“, – sakė S. Abraškevičius.

Tačiau Eimantas teigė, kad būdamas Stambule nė karto niekur nesuvedė teisingo savo kortelės PIN kodo. Todėl vienintelis būdas kaip sukčiai galėjo išsigryninti joje esančius pinigus – kodą atspėti. Tai įvykti galėjo tuo metu, kai vyras laukė bare prieš grįždamas į viešbutį, nes tuo metu jis nematė, kas vyksta su jo kortele.

Saulius Abraškevičius

Turistų apgaulės schema, į kurią patekto arba tvirtina patekęs Eimantas, tarptautinėje žiniasklaidoje aptarta jau ne kartą. Atskiras epizodas jai skirtas „National Geographic“ televizijos seriale „Scam City“, kur patikliais turistais apsimetę kūrėjai viską nufilmavo slapta kamera.

„Būkite atsargūs, nes už du ar tris gėrimus gali tekti pakloti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių dolerių. Teks rinktis – eiti iki bankomato arba būti sumuštam, o vietos policijai tai nė kiek nerūpi“, – įspėja „National Geographic“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (373)