Įmonės Lietuvoje nori daugiau investuoti ir tikisi didėsiančio personalo poreikio bei kilsiančių darbo sąnaudų.

Pažymiai, skiriami už kovą su korupcija, viešųjų pirkimų skaidrumą ir kvalifikuotų darbuotojų prieinamumą, šiek tiek prislopina pozityvią nuotaiką. Iš viso apklausoje dalyvavo 1 734 įmonės, iš jų 170 iš Baltijos šalių. Lietuvoje viešųjų konkursų skaidrumas, kova su korupcija bei nusikalstamumu, darbo sąnaudos ir aukštasis mokslas įvertinti prasčiau nei pernai.

„Dauguma įmonių yra patenkintos ekonomine situacija, o 85 proc. vėl rinktųsi Lietuvą“, sakė vykdomasis AHK valdybos narys Florian Schröder. „Ar laukiamas 10 proc. darbo sąnaudų didėjimas turės įtakos ateičiai, dar neaišku.“

Sąlygos verslui vystyti

Lietuvoje jaučiamos pozityvios nuotaikos. Naujosios vyriausybės planai davė teigiamų impulsų. Palankiau vertinamas viešojo finansavimo prieinamumas ir vietinių tiekėjų kokybė. 4 proc. respondentų mano, kad dabartinės vyriausybės veiksmai yra labai geri, 14 proc., kad geri, ir 50 proc. yra patenkinti.

Pernai vyriausybė nesulaukė vertinimo „labai gerai“. Profesinio mokymo sistema Lietuvoje vertinama 2,98 balo ir yra virš Centrinės ir Rytų Europos vidurkio (3,35) bei patobulėjo minimaliai, lyginant su pernai metais. 86 proc. respondentų nurodo, kad praktinio mokymo dalis turėtų būti didesnė.

Dauguma respondentų pirmenybę šiuo atveju teikia Vokietijos modeliui – 70 proc. praktikai ir 30 proc. teorijai. Pramonės skaitmeninimą (Pramonė 4.0) kaip svarbų aspektą vertino kas antra apklausoje dalyvavusi įmonė, o į tai investuoti pasirįžę 81 proc.

Ekonominė padėtis

73 proc. įmonių Lietuvoje šiemet tikisi augsiančios apyvartos, 55 proc. numato eksportuoti daugiau, o tai sudaro 11 proc. daugiau nei 2016 m.

Nė viena apklausoje dalyvavusi įmonė Lietuvoje nesitiki eksporto mažėjimo. 49 proc. įmonių signalizuoja augantį personalo poreikį – 16 proc. daugiau nei pernai.

Lietuva tampa patrauklia vieta investicijoms.

Pusė čia jau veikiančių įmonių ketina didinti investicijas, tačiau ir naujiems investuotojams iš užsienio Lietuva tampa vis patrauklesne.

Pasaulyje pirmaujanti Vokietijos automobilių pramonės tiekėja HELLA balandžio mėnesį pranešė statysianti naują gamyklą Kaune ir investuosianti 30 milijonų eurų.

Gamyklos atidarymas planuojamas kitų metų viduryje, numatoma sukurti 250 darbo vietų. Hella citata: “Pasirinkome Lietuvą dėl labai aukštos darbuotojų kvalifikacijos, puikios infrastruktūros ir palankių verslo vystymo sąlygų. Mes čia radome ilgametes inžinerinės pramonės tradicijas, kurios mums sukuria idealią aplinką sėkmingai gamybai vystyti.”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)