Vokietijos ūkio plėtra liepos-rugsėjo mėnesiais, lyginant su antruoju ketvirčiu, sumenko nuo 0,4 iki 0,3 proc., teigia Federalinės statistikos tarnybos pareigūnai.

Lapkričio 13 d. pateikta preliminarioji statistika pasitvirtino.

Iš viso per metus augimas trečiąjį ketvirtį pasiekė 1,3 proc. - žemiausią lygį nuo pat 2014-ųjų liepos-rugsėjo mėnesio. Pastebima, kad nuosmukis Kinijoje ir recesija kitose besivystančiose rinkose neigiamos įtakos turi ir stipriausiai eksporto srityje Europos valstybei.

Lyginant su antruoju ketvirčiu, vartojimas privačiajame sektoriuje kilstelėjo 0,6 proc., nes vartotojų nuotaikas kilstelėjo atsigavusi darbo rinka, kilstelėję atlyginimai ir smukusios kainos energetikos srityje.

Viešojo sektoriaus vartojimas kilstelėjo 1,3 proc., nes Vokietijos išlaidos padidėjo užregistravus rekordinį migrantų antplūdį.

Vyriausybė jau buvo priversta atsidėti papildomoms išlaidoms 6,1 mlrd. eurų iš laukiamo šių metų biudžetų pertekliaus. Šiomis lėšomis planuojama finansuoti būsto ir kitas išlaidas, atsirasiančias didžiausioje Europos ekonomikoje prieglaudos ieškant šimtams tūkstančių migrantų.

Tiesa, šalies ekonomikos augimas trečiąjį ketvirtį buvo gerokai silpnesnis, nei kad prognozavo šių metų pradžioje dauguma ekonomistų - daugiausiai lūkesčius nuvylė eksporto sektorius ir investicijų sritis.

Investicijos į mechanizmus, įrangą ir transporto priemones, lyginant su antruoju šių metų ketvirčiu, krito 0,8 proc., o statyboms skirtų lėšų dalis sumenko 0,3 proc.

Šalies eksportuojamų prekių apimtys išaugo 0,2 proc., tačiau importuojamos produkcijos apimtys taip pat kilstelėjo 1,1 proc. - tokia statistika rodo stiprų vartojimą šalies vidaus rinkoje.

Vokietijos statistikos agentūra „Destatis" nurodo, kad šalies BVP trečiąjį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais ir atsižvelgus į sezoninius svyravimus, išaugo 1,7 procento.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)