VMI duomenimis, už 2012 m. 30 tūkst. gyventojų yra skolingi 1,3 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM), kurį jie turėjo sumokėti iki 2013 m. gegužės. Tuo metu už 2013 m. buvo skolingi 59,6 tūkst. gyventojų, kurių skola buvo 2 mln. eurų.

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta DELFI sakė, kad jie pateikia tų gyventojų skolas, kurie patys deklaravo pajamas, bet mokesčių nesumokėjo.

Dažniausiai šie įsiskolinimai susidarė žmonėms, kurie vykdė individualią veiklą arba dirbo samdomą darbą, bet jiems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD).

„Dar viena gyventojų kategorija, kuriems susidaro mokėtina suma, yra per didelis taikytas NPD. Pavyzdžiui, kai žmogui vienoje darbovietėje taiko NPD, bet jis gauna papildomų pajamų ir pasibaigus metams turi primokėti GPM, nes jam buvo taikomas per didelis NPD“, - aiškino D. Buta.

Vėluojantiems sumokėti mokesčius, kasdien 180 dienų skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai. Vėliau jų skaičiavimas sustoja ir skola nebedidėja. Pasak jo, negalintys laiku sumokėti mokesčių gali pasirašyti mokestinės paskolos sutartį, tuomet skaičiuojami 0,01 proc. delspinigiai kasdien.

Darius Buta

Tuo pačiu VMI atstovas tvirtina, kad nors ir skaičiuojami delspinigiai, VMI turi teisę išieškojimą pradėti kitą dieną po skolos susidarymo. Šiemet tai būtų gegužės 5 d.

Mokesčių inspekcijai suprantama, kad ne visi mokesčių mokėtojai gali iš karto sumokėti, siunčia įspėjimus, nors jau kitą dieną VMI be jokių įspėjimų gali nurašyti skolas iš sąskaitų, bet VMI siunčia priminimus, gražiuoju prašo susimokėti. Jeigu žmogus neįsiklauso į VMI raginimus, tada įsijungia griežtos išieškojimo procedūros“, - tvirtino D. Buta.

DELFI jau rašė, kad pajamų deklaravimas šiemet prasidėjo kovo 17 d. Deklaracijos šiemet už praėjusius metus paskutinį kartą bus pildomos litais, permokos ir nepriemokos jau mokamos eurais.

Pamatys, kiek uždirbo užsienyje

Pirmą kartą šiemet VMI gaus informaciją ir iš kitų Europos Sąjungos mokesčių administratorių apie gyventojų turimą turtą užsienyje. Tie, kas vylėsi šį turtą nuslėpti ir jo nepateikė deklaracijose, rizikuoja gauti baudų.

Taip pat pirmą kartą šiemet VMI iki birželio pabaigos su Europos Sąjungos valstybėmis apsikeis informacija apie Lietuvos gyventojų su darbo santykiais susijusias pajamas, direktoriaus atlyginimus, gyvybės draudimo ir kitus produktus, kuriems netaikomi teisės aktai dėl keitimosi informacija, pensijas, nekilnojamojo turto turėjimą ir pajamas iš jo.

Svarbu ir tai, kad įsigaliojo apmokestinimo naujovės: deklaracijose apmokestinamos pajamos, gautos iš vertybinių popierių ir akcijų, jeigu jos viršija 10 tūkst. Lt per metus (apie 2,9 tūkst. eurų).

Šiemet deklaracijų pateikimo terminas kaip niekada vėlyvas: iki gegužės 4 d. deklaruoti pajamas turi tie gyventojai, kurie privalo sumokėti mokesčius už praėjusius metus, pavyzdžiui vykdę individualią veiklą ir tie, kurie nori susigrąžinti dalį mokesčio dėl įvairių lengvatų.

Deklaruoti pajamas, kaip ir anksčiau, gali gyventojai, kurie nori pasinaudoti mokesčių lengvata ir susigrąžinti dalį išlaidų, pavyzdžiui, už iki 2009 m. paimtas būsto paskolas, gyvybės draudimo įmokas, už įmokas į pensijų fondus, už pirmąsias studijas ir pirmą profesinį mokymą.

Organizacijoms galima skirti 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, o politinėms partijoms - 1 proc. Tačiau labai svarbu deklaraciją pateikti laiku. Prašymas skirti paramą nebus tenkinamas, jei gyventojas, skirdamas paramą, nebus laiku pateikęs deklaracijos.

VMI didžiajai daliai gyventojų yra paruošusi pajamų deklaracijas, kurias pateikti galima vienu mygtuko paspaudimu.

Tikimasi, kad šiemet deklaracijas pateiks apie 1 mln. gyventojų. Taip pat šiemet norintys deklaruoti pajamas gali tai padaryti ir išmaniojo telefono programėle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)