Premjerą Algirdą Butkevičių dalyvauti Boao forume asmeniškai pakvietė Kinijos premjeras Li Keqiangas, per pernai lapkritį vykusį jų susitikimą. Forumas, į kurį suvažiuoja svarbiausių Azijos regiono kompanijų vadovai ir aplinkinių šalių lyderiai, vyksta pačiuose Kinijos pietuose, Hainano provincijoje, Boao mieste.

Boao verslo ir politikos forumas sukurtas pagal Šveicarijoje, Davose, vykstantį Pasaulio ekonomikos forumą ir dažnai vadinamas Azijos Davosu. Tropinėje saloje kasmet vykstančio forumo tikslas – skatinti regiono integraciją ir telkti Azijos šalis, siekiant spartesnio vystymosi.

Tokį forumą dar 1998 m. inicijavo buvę Filipinų, Australijos ir Japonijos premjerai. Prieš trejetą metų čia yra kalbėjęs Billas Gatesas, George`as Sorosas ir Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde.
Šių metų Boao forumo atidaryme pagrindinį ir ilgiausią pranešimą, pavadintą „Azijos ateitis –nauja dinamika, nauja vizija“, skaitė Kinijos premjeras L. Keqiangas.

Visgi šįkart daugelį susirinkusiųjų labiausiai domino Kinijos ekonomikos sveikata. Kompanijų vadovai ir regiono šalių lyderiai čia stengiasi gauti patikinimą, kad šios šalies lyderiai kontroliuoja augimo sulėtėjimą.

Pernai Kinijos ekonomika augo lėčiausiai per pastaruosius dvidešimt penkerius metus – 6, 9 proc.

„Mes nesiimsime trumpalaikės masinės ekonomikos skatinimo politikos vien dėl trumpalaikių ekonomikos svyravimų. Mes visą dėmesį skirsime stipraus vystymosi ilgalaikėms priemonėms ir sieksime tolygaus ir tvirto ekonomikos vystymosi. Su visomis turimomis priemonėmis galime įveikti įmanomas rizikas ir iššūkius. Kinija gali greitai atgauti jėgas“, – forumo dalyviam sakė Kinijos premjeras.

Į susirinkusiuosius kreipėsi ir premjeras A.Butkevičius – šiemet vienintelis premjeras iš Europos. Per kelias minutes, kurios skiriamos pranešėjams, jis siekė pristatyti mūsų šalį tiems, kurių daugelis apie Lietuvą nėra nieko girdėję.

„Kinija ir Lietuva gali puikiai bendradarbiauti informacinių technologijų, transporto, ekonomikos ir kultūros srityse. Skatindami tokias iniciatyvas labai tikimės Laisvosios prekybos ir Investicijų sutarties tarp Europos sąjungos ir Kinijos“, – sakė A. Butkevičius.

Jis per darbo pietus su Kinijos premjeru aptarė Lietuvos verslininkų siekius Kinijoje prekiauti lietuviškais pieno produktais.

Lietuvos premjeras taip pat pakvietė Kinijos jaunuolius studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose. A. Butkevičius pasakoja, kad Kinijos premjeras labai domėjosi lietuvių kalba.