Vienos iš Baltijos šalių valdantieji referendumo „Brexit“ rezultatu ketina pasinaudoti kaip galimybe prisivilioti ir dideles tarptautines korporacijas, ir mažesnius startuolius, taip siekdami pritraukti į Vilnių investicijų ir sukurti šiame mieste darbo vietų, rašo express.co.uk.

Pasak Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, dėl „Brexit“ balsavimo baigties Didžioji Britanija šiuo metu yra netekusi dalies savo konkurencinių pranašumų.

Keletas stambių įmonių, tarp kurių – „Barclays“, „Uber“ ir „Nasdaq“, siekdamos sumažinti išlaidas įvairiose Vilniaus vietose pastaraisiais metais įsteigė vadinamuosius bendrus paslaugų teikimo centrus.

Mieste veikiančioje įmonėje „Barclays“ šiuo metu dirba maždaug 1 200 darbuotojų: čia vis ieškoma personalo, kibernetinio saugumo, IT valdymo ir kituose skyriuose galinčių dirbti žmonių.

Oficialūs šaltiniai patvirtino, kad atitinkamų veiksmų imtasi ir stambių bankų atžvilgiu: pateikta pasiūlymų perkelti banko funkcijas, tokias kaip tyrimas ir analizė, ir sulaukta teigiamo atsako.

Lietuvos Respublikos finansų ministerijos finansų rinkų politikos departamento direktorius Sigitas Mitkus pasakė, kad šalis yra pasirengusi priimti savo veiklą norinčias perkelti įmones.

„Apskritai situacija yra labai palanki, todėl mes norime pasinaudoti atsiradusiomis galimybėmis ir pasiūlyti kitų šalių žmonėms įsitvirtinti Lietuvoje ir teikti paslaugas į kitas Europos valstybes“, – sakė S. Mitkus express.co.uk.

Vilniaus meras R. Šimašius tvirtina, kad miestas yra patraukli vieta, kurioje įmonės galėtų atidaryti savo paslaugų centrus, nes žmonės yra išsilavinę, jauni ir labai gerai kalba angliškai.

Remigijus Šimašius

„Išties daug dėmesio skiriame siekdami inicijuoti naujų įmonių steigimą. Mūsų strategija labai aiški. Siekiame būti greitesni ir atviresni, palyginti su kitais“, – sakė R. Šimašius atsakydamas į express.co.uk klausimus.

Pasak mero, „Brexit“ rezultatas suteikia galimybę pritraukti į miestą daugiau įmonių, o keletas bendrovių jau dairosi į Vilnių ketindamos čia įsikurti.

„Įmonėms, besidominčioms, kur investuoti, kad būtų galima plėtoti verslo projektus ir įsitraukti į Europos Sąjungos rinką, Didžioji Britanija, žinoma, atrodo mažiau patraukli. Jei siekiama patekti į Europos rinką, savaime suprantama, dairomasi į kurią nors iš Europos Sąjungos valstybių narių“, – sakė R. Šimašius.

„Jei norima gaminti ir tikrinti produkciją, žinoma, geriausia rinktis Europos Sąjungos valstybę narę. Taigi, tenka galvoti, kaip būtų galima pasinaudoti įmonių, norinčių įsitvirtinti Europos Sąjungos valstybių miestuose, potencialu“, – pridūrė R. Šimašius.

„Aišku, konkuruoti su Frankfurtu arba Paryžiumi labai sunku, tačiau mes galime pasiūlyti keletą tikrai svarių pranašumų“, –sakė R. Šimašius.

Kad Vilnius taptų kuo dinamiškesnės ir sparčiai kylančios ekonomikos miestu, dedamos didžiulės pastangos siekiant pritraukti finansų sektoriuje besispecializuojančių startuolių ir kitų savo veiklą pradedančių įmonių iš Londono ir Rytų Europos šalių.

Praeitą savaitę Jungtinės Karalystės mokesčių bendrovė „Revolut“ pasirašė susitarimo memorandumą su šalies centriniu banku dėl veiklos plėtros Lietuvoje.

Kitą mėnesį mieste ketinama oficialiai atidaryti centrą „Sapiegos Vilnius Tech Park“, subursiantį investuotojus, rizikos kapitalo fondus, startuolius, taip pat idėjas generuojančias ir plėtojančias įmones bei nedideles firmas.

Lietuvoje, be kita ko, sukurta ir taip vadinama finansinių technologijų „smėlio dėžė“ – tam tikra bazė, leidžianti startuoliams išmėginti savo siūlomas paslaugas įstatymų reglamentuojamoje aplinkoje.
„Barclays“ taip pat ketina prisijungti prie finansinių technologijų startuolių veiklos skatinimo šalyje.

Bankas Vilnių pasirinko kaip vienintelį inovacijų plėtrai palankų ne Didžiojoje Britanijoje esantį Europos mistą, kuriame pakanka erdvės ir išteklių, kad galėtų būti steigiamos naujos įmonės ir generuojamos pažangios idėjos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)