Tai DELFI patvirtino sostinės mero patarėja strateginės investicijos ir ekonominės plėtros klausimais Agnė Selemonaitė. Dėl šio mokesčio Vilniaus miesto taryba turėtų apsispręsti liepos viduryje.

Pasak patarėjos, planuojama, kad kitąmet už parą turistai mokės 0,5 euro, 2017 m. rinkliavą siūloma didinti iki 1 euro.

„Tai būtų miesto svečių mokama rinkliava už naudojimąsi miesto viešąja ir turizmo infrastruktūra. Ji bus skaičiuojama už kiekvieną parą, tačiau nebus taikomas ligoniams, vaikams, neįgaliesiems, ilgalaikei nuomai. Taip pat 2016 m. ji nebus taikoma ir grupėms, kurios išsinuomos daugiau nei 10 kambarių, nes dalis viešbučių jau turi sutartis kitiems metams su kelionių agentūromis“, - komentavo A. Selemonaitė.

Kitąmet iš rinkliavos planuojama surinkti 0,5 mln. eurų, 2017 m. - 1,5 mln. eurų, 2018 m. - 2 mln. eurų.

Surinktos lėšos, pasak mero patarėjos, pirmiausiai būtų naudojamos tarptautinei rinkodarai.

„Didžiausias dėmesys bus kreipiamas į miesto konkurencingumo didinimą, naujų maršrutų plėtrą. Su atsakingomis institucijomis kalbamės apie maršrutų plėtros fondo kūrimą, kuris dar nėra galutinai patvirtintas“, - sakė A. Selemonaitė.

Pašnekovės teigimu, rinkliavos dydis, mokėjimo terminai bei panaudojimas ruošiamas atsižvelgiant į Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA), viešbučių „Novotel“, „Holiday Inn“ ir apgyvendinimo užsakymo internetu svetainės „Airbnb“ nuomonę.

Svarbu, kad pasiektų Vilniaus biudžetą

Nacionalinės turimo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė tvirtina, kad tinkamai investavus surinktas „pagalvės“ mokesčio lėšas, turistų srautus galima tik padidinti. Tačiau svarbu, kad sumokėtos lėšos pasiektų sostinės biudžetą.

„Norėtųsi atkreipti dėmesį į tai, kad pagal galiojančius teisės aktus, „pagalvės“ mokestis, kaip ir kitos rinkliavos patektų į bendrąjį savivaldybės biudžetą. Siekiant stiprinti piliečių ir verslo bendruomenės pasitikėjimą viešuoju sektoriumi, itin svarbu sukurti mechanizmą kuris užtikrintų, jog surinktos lėšos bus panaudotos skaidriai, išskirtinai investicijoms į atvykstamąjį turizmą skatinti. Taip pat jau artimiausiu metu numatyti strategines miesto rinkodaros kryptis ir priemones“, - komentare žiniasklaidai tvirtino ji.

DELFI primena, kad pagalvės mokestis renkamas Druskininkuose, Birštone ir Palangoje. Už kiekvieną naktį Palangoje turistai moka 0,3 euro, Birštone ir Druskininkuose - 0,58 euro rinkliavą.

Gegužę iš Vilniaus skrydžių žemėlapio išnykus bendrovei „Air Lituanica“, atsakingos institucijos aktyviau ėmė svarstyti kurti specialų fondą skrydžiams į Lietuvą pritraukti.

Apie šį fondą kalbama jau maždaug metus, tačiau realiai jis neveikia, neaišku ir koks bus jo teisinis statusas, nes reikia gauti Europos Komisijos pritarimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)