Jei UAB VAATC (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras) nevykdys nustatytų reikalavimų, o mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginio Vilniuje operatorius per likusius du mėnesius neįrengs degiųjų atliekų laikymo vietos, šių atliekų vežimas į Kazokiškių sąvartyną gali būti stabdomas. Tai reiškia, kad gali strigti ir atliekų surinkimas mieste.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas šią savaitę susitiko su Regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacijos nariais. Vilniaus regioninį komunalinių atliekų sąvartyną Kazokiškėse administruojančio VAATC vadovui ministras priminė, kad Kazokiškių sąvartyne iki šiol neįrengtos degiųjų atliekų laikymo aikštelės.

K. Navickas pabrėžė, kad už nustatytus pažeidimus Kazokiškių sąvartyne bus skiriamos baudos ir įpareigojimai pažeidimus pašalinti.

Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius savo ruožtu pasigenda didesnės Aplinkos ministerijos iniciatyvos.

„Situacija kelia nerimą. Susitikome su aplinkos ministru ir išdėstėme savo nuogąstavimus, kad Aplinkos ministerija ilgai delsė priimti sprendimą dėl saugojimo ar laidojimo KAK (kietojo atgauto kuro, t. y. po išrūšiavimo gautų degiųjų atliekų, – ELTA).

Laukiame ministerijos ryžtingo sprendimo, kaip elgtis. Ministras K. Navickas išsakė variantų, ką daryti: arba saugojimas, arba laidojimas“, – naujienų agentūrai ELTA sakė vicemeras L. Kvedaravičius, pridūręs, kad pagal dabar numatytą tvarką, atsakomybė tenka ir Vilniuje atliekų rūšiavimo gamyklą valdančiai UAB „Energesman“.

Šis mechaninės biologinių atliekų apdorojimo gamyklos operatorius turėtų pasirūpinti jų deginimu ar kitokiu utilizavimu.

Pasak L. Kvedaravičiaus, kitą savaitę rengiamas dar vienas susitikimas su Aplinkos ministerija aiškintis dėl tolesnių veiksmų.

Kaip žinoma, trūkstant atliekų deginimo pajėgumų, pernai rugsėjį Vilniuje susidarė išrūšiuotų atliekų perteklius „Energesman“ gamykloje, todėl bendrovė negalėjo priimti Vilniaus miesto ir regiono atliekų vežėjų sunkvežimių su buitinėmis atliekomis.

Tuomet Aplinkos ministerija išrūšiuotas degiąsias atliekas leido laikinai saugoti Kazokiškių sąvartyne, kol bus įrengtos šių atliekų laikymo vietos, bet saugoti leista ne ilgiau kaip iki 2017 m. kovo 31 d. Per pusmetį Kazokiškių sąvartyne turėjo būti įrengta saugojimo aikštelė, padarytas poveikio aplinkai vertinimas, bet pasak ministerijos, nei VAATC, nei „Energesman“ to iki šiol nepadarė.

Šiuo metu Kazokiškių sąvartyne laikoma daugiau kaip 21 tūkst. tonų degiųjų atliekų.