Preliminariais duomenimis, J. Tallat-Kelpšos gatvėje esantis dujotiekis buvo pažeistas bendrovės „Požeminės jungtys“ darbininkams atliekant kryptinio gręžimo žemės darbus. Šie darbai nebuvo derinti su ESO dujų tinklo specialistais, nors privaloma. Šiuo metu dujų tiekimas laikinai nutrauktas 209 klientams, 13 iš jų - verslo klientų.

Į įvykio vietą atvykę bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dujų avarinės tarnybos darbuotojai operatyviai lokalizavo dujų nuotėkį, gyventojų saugumui pavojaus nėra. Tikimasi, kad pažeistą dujotiekį pavyks suremontuoti ir gamtinių dujų tiekimą atstatyti per kelias valandas.

ESO primena, kad vis dažniau pasitaikančios požeminių dujotiekių eksploatavimo sutrikimų priežastys - pažeidimai, įvykę žemės darbų atlikimo metu, neiškvietus ESO darbuotojų, nesilaikant jų nurodytų saugos priemonių, neturint informacijos apie kasamoje teritorijoje esamus dujotiekius. Šių sutrikimų pasekmės - nutrauktas dujų tiekimas, pavojus žmonių gyvybei ir turtui, atsakomybė pažeidimų kaltininkams už padarytą žalą. Panašių atvejų pasitaiko atliekant savavališkų statybų darbus.

Prieš imantis žemės darbų, visais atvejais būtina pasitikslinti, ar darbų vietoje ir šalia jos nėra inžinerinių tinklų, kuriems nustatyti žemės naudojimo apribojimai. Dujotiekių apsaugos zonoje, kuri siekia po 2 m abipus skirstomojo dujotiekio vamzdyno ašies, be ESO žinios draudžiama atlikti bet kokius statybos darbus, sodinti medžius ir krūmus, kasti žemę giliau nei 30 centimetrų, sandėliuoti statybines ir kitas medžiagas, kasti ir gilinti griovius.

Elektros ir dujų tinklo pažeidimų skaičius auga pastaruosius kelerius metus, todėl ESO siūlo griežtinti tinklo pažeidėjų atsakomybę. ESO manymu, šiuo metu taikoma administracinė atsakomybė bei prievolė atlyginti operatoriaus patirtas pažeidimo atstatymo išlaidas neatgraso pažeidėjų, taip pat neskatina jų veikti atsargiai ir rūpestingai atliekant įvairius žemės kasimo darbus. Todėl ESO siūlo keisti Administracinių nusižengimų kodeksą ir sugriežtinti atsakomybę už energetikos objektų ir įrenginių apsaugos taisyklių pažeidimus, sukėlusius energetikos veiklos sutrikimus ar nutraukimą.

ESO primena, kad norint vykdyti žemės kasimo darbus ESO eksploatuojamų kabelių ir dujotiekių apsaugos zonoje, reikia skambinti 1802 arba registruoti prašymą www.eso.lt. Kur nutiesti elektros kabeliai ir dujotiekiai, galima sužinoti sklypo plane, taip pat - viešai prieinamame Registrų centro žemėlapyje www.regia.lt.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)