„Visa tai vyko čia, štai šioje vietoje jis nulėmė mūsų gamyklos ateitį“, - sakė gamyklos vadovas Sergejus Liachovas, išdidžiai aprodydamas tvarkingą trečiame aukšte esantį konferencijų kambarį.

Vis dėlto visa taip vyko prieš beveik septynerius metus, kai dabartinis prezidentas dar ėjo ministro pirmininko pareigas.

Šiandien ekonominiai sunkumai, kuriuos V. Putinas čia atvykęs demonstratyviai sprendė surengdamas didžiulį šou, tapo dar rimtesni ir apima kur kas sunkiau sprendžiamas problemas nei smulkūs magnatų gobšumo proveržiai, su kuriais 2009 m. V. Putinas dėjosi itin aršiai kovojantis Pikaliove, rašo „The New York Times“.

Apie tris valandas kelio į Rytus nuo Sankt Peterburgo nutolęs Pikaliovas kaip ir visa Rusija šiuo metu įklimpęs į gilų šią šalį ištikusį ekonominį nuosmukį, kokio dar nėra buvę po 1999 m., kai į valdžią atėjo V. Putinas.

Pasaulio bankas savo ruožtu praėjusį mėnesį įspėjo, kad Rusijos skurdo indeksas šiais metais pasieks 14,2 proc., o tai reiškia, kad bus nustelbti beveik dešimtmečio pasiekimai.

Prie šiuo metu Rusiją apėmusios krizės labiausiai prisidėjo Kremliaus kontroliuojamos rinkos jėgos, kalbant konkrečiau – naftos ir gamtinių dujų kainų smukimas, o tai neabejotinai įvarė V. Putiną į kampą.

Po ne vienerius metus trukusios savigyros dėl augančios ekonomikos, mažai tesusijusios su V. Putino veiksmais, vaizduodamas save kaip viską padaryti galintį lyderį, sugebantį išspręsti sudėtingiausius ekonominius ir politinius uždavinius, dabar Rusiją yra ištikusi krizė, atskleidžianti akivaizdų jo galios ir meistriškumo ribotumą.

Pastaruoju metu kilti pradėjusios naftos kainos suteikė Kremliui vilčių, kad sunkiausias Rusiją ištikusios ekonominės audros etapas jau įveiktas, tačiau taip pat tai parodė, kaip stipriai V. Putino sėkmė priklauso nuo neprognozuojamų ir nekontroliuojamų jėgų, tokių kaip energetikos rinka ar ekonominės sankcijos, kurių prieš Rusiją ėmėsi Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Valstijos.

V. Putino galia nepaliečia, pavyzdžiui, nuotekų, naudojamų cementui gaminti, kurios šiuo metu beprasmiškai sandėliuojamos be jokios perspektyvos, kad ateityje gali būti panaudotos. Šios nuotekos – šalutinis produktas, atsirandantis gaminant aliuminį didžiausioje iš trijų pramoninių Pikaliovo gamyklų, kuris vėliau panaudojamas gamybos procese greta esančiame cemento fabrike.

Deja, šiai cemento gamyklai stipriai pakenkė dėl Rusiją užgriuvusio ekonominio nuosmukio sumažėjusi paklausa. Dėl šios priežasties šiuo metu produkcijos pagaminama kur kas mažiau ir panaudojama tik 20 proc. ar net mažiau šių rudos spalvos nuotekų.

Nepalietė V. Putino galingumas ir vienintelės Pikaliovo svečių apgyvendinimo vietos – sovietinius laikus menančio viešbučio, kuriame dirbusioms vidutinio amžiaus moterims neseniai buvo pasakyta, kad jų paslaugų savininkui, kuriam taip pat priklauso ir aliuminio fabrikas, nebereikia, o jų darbovietei jis neva numatęs kitų planų.

V. Putino galia neapsaugojo net vieno ištikimiausių V. Putino rėmėjų šiame regione – Pikaliovo miesto mero Dmitrijaus Nikolajevo, kuris balandžio 19 d. buvo nušalintas nuo pareigų pradėjus tyrimą dėl korupcijos. Į skandalą įpainiota vis ta pati aliuminio gamyklą ir statybų bendrovė.

Didžiausios pasaulio valstybės vadovas V. Putinas, branduoliniais ginklais žvanginantis tam, kad įsitvirtintų pasaulinėje arenoje, turi kur kas rimtesnių rūpesčių nei Pikariovą užgriuvusios negandos.

Vis dėlto per 16 valdžioje praleistų metų, eidamas šalies prezidento ir ministro pirmininko pareigas, V. Putinas vaizdavosi esąs viską žinantis ir nuolat visur būnantis vadovas, kuriam rūpi net ir menkiausi šalies gyventojų rūpesčiai.

„Galiausiai jis yra atsakingas už viską, kas vyksta Rusijoje“, - teigė Pikariovo gamyklos, kurioje 2009 m. lankėsi V. Putinas, vadovas Maksimas Volkovas.

„Tai yra labai gerai, ir tuo pačiu labai blogai“, - pridūrė jis.

Negailėdamas pagyrų griežtam ir produktyviam V. Putinui, padariusiam galą neveiksmingam buvusio Rusijos prezidento Boriso Jelcino vadovavimo šaliai periodui, M. Volkovas vis dėlto pripažino, kad dėl valdžios koncentravimo Kremliuje V. Putinui teko atsakomybė už visus jam pavadžius idiotus ir jis privalo spręsti visus šalyje kylančius ginčus ir atsirandančias problemas, kokios nedidelės jos bebūtų.

V. Putinas ir D. Peskovas

„Vyriausybė paprasčiausiai negali išspręsti kiekvieno šioje šalyje kylančio ginčo“, - neabejojo jis.

Praėjusį mėnesį nacionalinės televizijos transliuotoje tiesioginėje linijoje V. Putinas demonstravo susidomėjimą paprastų žmonių rūpesčiais, o į klausimų laviną dėl ekonomikos jis jam įprasta pagyrūniška maniera atsakė pripažįstantis, kad šiais metais ekonomika trauksis, nors prieš metus analogiškame šou jis prognozavo ekonomikos augimą.

„Sudėtinga tiksliai pasakyti, kur yra dugnas, Rusija šiuo metu atsidūrusi pilkajame periode“, - svarstė jis.

Ilgus metus cemento fabrike dirbanti Nina Suslova savo ruožtu labiau linkusi į juodai spalvai artimus atspalvius. Neseniai ji buvo informuota, kad jos darbas bus padalintas trims žmonėms, o tai reiškia, kad jai teks dirbti vos kelias valandas per dieną ir tai neabejotinai turės įtakos jos gaunamam atlyginimui.

„Turime valgyti, apmokėti sąskaitas, dabar galime galvoti tik apie išgyvenimą, ne apie ateitį“, - tikino N. Suslova atvykusi į susitikimą su profesinės sąjungos atstovu, pas kurį ji atėjo prašyti pagalbos.

Tokie išlaidų karpymo manevrai, kai darbuotojai nepatenka į bedarbių registrą, tačiau kai kuriais atvejais jų pajamos tampa neįtikėtinai mažos, darosi vis populiaresni Rusijos bendrovėse, kurioms skaudžiai smogė nuosmukis.

Tokie pokyčiai neabejotinai yra itin nepopuliarūs tarp gyventojų, įpratusių prie V. Putino šalies valdymo metais didėjusių atlyginimų.

„Jie nemėgsta žodžio „karpymai“ ir geriau teigia optimizuojantys darbo vietas“, - piktinosi cemento fabriko profesinės sąjungos atstovė Jelena Petrova, kurios kabineto sienas puošia V. Putino portretai.

Ekonominis nuosmukis kelia grėsmę V. Putino autoritetui arba bent jau tikėjimui jo vykdoma politika.

Rusijos gyventojų susižavėjimas ir džiūgavimas dėl jo vykdomos užsienio politikos nenumaldomai nyksta, o finansiniai rūpesčiai tampa vis svarbesni šios šalies gyventojams.

Apie pusę šiais metais nepriklausomo viešosios nuomonės tyrimų centro „Levanda Center“ atliktos apklausos dalyvių teigė manantys, kad Rusija juda teisinga linkme, nors 2015 m. vasarą tokių buvo 64 proc.

Vis dėlto V. Putino populiarumas vis dar išlieka didžiulis. 73 proc. apklaustųjų kovo mėn. teigė pasitikintys prezidentu. Tiesa, 2015 m. kovo mėn. tokių buvo 83 proc., tačiau šie skaičiai gerokai viršija bet kurios Vakarų valstybės lyderio pasiekimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (945)