Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas mano, kad siūlymas pereiti nuo 28 kalendorinių dienų atostogų iki 20 darbo dienų poilsio per metus yra teisingas ir leis sustabdyti gudravimą. Ypač valstybinėse įstaigose, kur, pasak D.Arlausko, vasarą sunku prisiskambinti pareigūnams, nes prisiderinę savaitę atostogų prie įvairių švenčių ir savaitgalių jie nuolat poilsiauja.

Tuo tarpu privačiame versle žmonės tiesiog neturi laiko atostogoms, jų prisikaupia per eilę metų. Anot D. Arlausko, tai galbūt irgi nėra gerai, tačiau akivaizdžiai įrodo, kad viešo ir privataus sektoriaus atostogavimo tradicijos labai skiriasi. Pasak jo, darbo apmokėjimo tvarka privačiame sektoriuje skatina kuo daugiau dirbti, o viešajame - kuo daugiau atostogauti, nes privačiame versle atlyginimas yra dažniausiai susietas su rezultatais, o viešajame - pastovus.

Negana to, su darbo stažu auga ir valstybės tarnautojų atostogų trukmė. Vadovaujantis Valstybės tarnybos įstatymu, darbuotojams, turintiems ne mažesnį nei 5 metų valstybės tarnybos stažą, pridedama po 3 kalendorines dienas kas trejus išdirbtus darbovietėje metus. Stažas kaupiasi ir pereinant iš vienos valstybinės įstaigos į kitą.

Tuo tarpu dirbant privačiame sektoriuje reikia išdirbti ilgiau kaip 10 metų vienoje darbovietėje, kad būtų galima gauti papildomas 3 kalendorines dienos atostogų.

Už valstybės tarnautojus dar ilgesnes atostogas turi biudžetininkai - mokytojai, dėstytojai ir medikai. Tai profesijos, priskirtos didelio patiriamo streso kategorijai. Jie atostogauja 5-8 savaites. Teisę į ilgesnes kasmetines atostogas dabar taip pat turi orlaivių pilotai ir palydovai (58 kalendorinės dienos), Ignalinos AE bei teatro ir koncertinių organizacijų kūrybiniai darbuotojai (42), jūrininkai, vaistininkai, aplinkosaugininkai (35) ir kiti, Vyriausybės įtraukti į specialų "streso" sąrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)