Vyriausybės iniciatyva į antradienio Trišalės tarybos posėdį įtrauktame klausime siūloma svarstyti minimalaus atlyginimo didinimą, tačiau tiksli suma nenurodoma.

Praėjusių metų pabaigoje šalies vadovai kalbėjo apie minimalios algos didinimą 25 eurais iki 325 eurų (1122 Lt) neatskaičius mokesčių.

Pasiginčiję Trišalės tarybos nariai nusprendė susirinkti statistinius duomenis ir jau anksčiau suburtoje darbo grupėje spręsti, kiek galima didinti minimalią algą.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Gintaras Klimavičius tvirtino, kad šis klausimas iškeltas siekiant nustatyti, ar dabar jau yra tinkamas laikas didinti minimalią algą.

„Bet kada iškeltas Trišalėje taryboje šitas klausimas laikomas politizuotu. Jis visada yra aktualus“, - žurnalistams sakė jis.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas tvirtino, kad padidinus minimalią algą didės kainos vidaus rinkoje, o ypač tai palies smulkųjį verslą.

„Smulkiajam verslui labiausiai padėtume, jeigu didėtų realios žmonių pajamos“, - Trišalės tarybos posėdyje kalbėjo jis.

Vėliau žurnalistams D. Arlauskas sakė, kad Trišalė taryba yra pastatyta į nepatogią situaciją.

Danas Arlauskas
„Šįkart mes matome, kad vežimas buvo pastatytas prieš arklį, politikai eilinį kartą pabandė padidinti savo reitingą, nes artėja rinkimai. (…) Mes apskritai sakome, jeigu yra begalinis rūpestis didinti gyventojų pajamas, kas trukdo šiandien Trišalėje taryboje priimti sprendimą kreiptis į Seimą, kad jis sulygintų minimalią algą su neapmokestinamu minimumu“, - komentavo jis.

Profesinių sąjungų atstovas Aleksandras Posochovas taip pat piktinosi, kad Vyriausybė dar politinį šou, nes buvo anksčiau sutarta, kad specialioje darbo grupėje bus periodiškai išanalizuojamos galimybės didinti minimalią algą.

„Skaudu, kad Vyriausybė apeidama Trišalę tarybą išmeta tokį rinkiminį šou“, - tvirtino jis.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas taip pat pripažino, kad klausimo iškėlimo laikotarpis yra keistas, nes artėja rinkimai.

 Artūras Černiauskas
„Mes ne kartą pabrėžėme, kad kalbant apie minimalią algą ir socialines išmokas reikia baigti politikuoti, o nustatyti tam tikrus ekonominius kriterijus, kuriems esant minimali alga turėtų didėti. Mūsų nuomone, atėjo tas laikotarpis, kai ji turėtų didėti. Tikrai ima pavyzdas pažvelgus į latvius, kurie turi 360 eurų minimalią algą“, - žurnalistams sakė jis.

Pasak jo, padidinus minimalią algą šiek tiek padidėtų žmonių pajamos.

„Nors ekonomikos rodikliai jau pakilo, bet darbo užmokestis atėmus infliacijos įtaką, nesiekia prieškrizinio lygio. Taigi minimalios algos didinimas yra vienintelė priemonė, didinanti žmonių pajamas“, - kalbėjo A. Černiauskas.

Swedbank“ banko vyriausiasis analitikas Nerijus Mačiulis teigia, kad dabar nėra tinkamas laikas didinti minimalią algą.

„Kai Vyriausybės nariai kalbėjo apie galimybes didinti minimalią algą, tai jie kalbėjo apie biudžeto galimybes, infliacijos ir darbo užmokesčio tendencijas. Biudžeto galimybių tam nebus, nes mes prognozuojame, kad jau pirmą pusmetį jos atsiliks nuo plano, infliacija bus labai žema.
Jo teigimu, nepakankamos lėšos biudžete tarsi turėtų paskatinti Vyriausybę atidėti sprendimą didinti minimalų atlyginimą ir tai padaryti 2016 m.“, - antradienį žurnalistams sakė jis.

Tačiau ekonomistas pabrėžė, kad tai yra politinis, o ne ekonominis sprendimas.

„Nepaisant to, kad ekonominių galimybių beveik nebus, tai bus politinis sprendimas. Netgi ir nesant lėšų biudžete, gali būti nuspręsta padidinti minimalų atlyginimą skolintomis lėšomis. Juo labiau, kad didžioji dalis minimalų atlyginimą gaunančiųjų dirba ne valstybės sektoriuje, o privačiame. Tai irgi yra rizikingas sprendimas, nes nemažai įmonių bus paveiktos Rusijos ekonomikos nuosmukio“, - kalbėjo N. Mačiulis.

Jo nuomone, tinkamesnis laikas didinti minimalią algą yra 2016 m.

Sodros“ duomenimis, Lietuvoje yra daugiau nei 1,3 mln. dirbančiųjų, o minimalią algą arba mažiau gauna apie 400 tūkst. dirbančiųjų.

Latvijoje minimalus atlyginimas yra 360 eurai, Estijoje – 390 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (334)