W. Buffettas pripažįsta, kad vis didėjanti takoskyra tarp skirtingiems socialiniams sluoksniams priklausančių JAV piliečių gaunamų pajamų byloja apie rimtas problemas. Jo manymu, galbūt būtent dėl to Donaldui Trumpui pavyko nugalėti Hillary Clinton prezidento rinkimuose, rašo CNN.

„1982-aisiais metais „Forbes“ paskelbtam 400 turtingiausių JAV piliečių sąrašui priklausančių asmenų turtas buvo vertinamas beveik 85,3 mlrd. eurų, o dabar jiems priklauso maždaug 2,2 trln., t. y. 25 kartus daugiau“, – ketvirtadienį, lapkričio 10 d., duodamas išskirtinį interviu sakė Omahoje su CNN žurnaliste Poppy Harlow susitikęs W. Buffettas.

„Jei dirbi 40 valandų per savaitę, galbūt be pagrindinio darbo turi ir papildomą pajamų šaltinį, be to, esi įsitraukę į „Little League“ veiklą, taip pat stengiesi būti pavyzdingas tėvas ir išties gana sunkiai vertiesi, tikrai gali pradėti stebėtis išvydęs tokius duomenis, – pridūrė W. Buffettas. – Norėtum, kad vaizdelis pasikeistų, todėl tikėtina, kad įėjęs į balsavimo kabiną gali apsispręsti dėl D. Trumpo.“

Tame pačiame interviu, P. Harlow paklaustas, kas labiausiai pelnosi iš susiklosčiusios ekonominės situacijos, W. Buffettas davė trumpą ir tiesų atsakymą: „Turtingieji. Tokie kaip aš.“

Warrenas Buffettas su žmona Astrid

Vis dėlto, nepaisant W. Buffettą lydinčios ypatingos finansinės sėkmės, jis pripažino, kad ekonomika, deja, pergyvena ne pačias geriausias dienas ir gali būti, kad dėl šios priežasties D. Trumpui pavyko taip įspūdingai iškilti.

Tą patį galima pasakyti ir apie Demokratų partijai atstovaujantį Vermonto senatorių Bernie Sandersą, iš pradžių metusį rimtą iššūkį H. Clinton.

W. Buffettas priminė visam būriui JAV piliečių adresuotą B. Sanderso teiginį: „Jums tenka patirti blogiausias pasekmes ir tai ne jūsų kaltė.“

Vis dėlto W. Buffettas nemano, kad B. Sanderso šansai nugalėti D. Trumpą buvo geresni nei H. Clinton.

W. Buffettas suabejojo pastaruoju metu pateiktais JAV ekonominį augimą liudijančiais duomenimis: per trečiąjį metų ketvirtį, kaip rodo skaičiai, turėtų būti konstatuojamas beveik trijų procentų šalies ekonomikos kilimas.

Kalbėdamas apie ekonomiką W. Buffettas paminėjo, kad ji, nors ir ne silpna, visgi yra daug mažiau stabili, nei žmonės galvoja.

Jis pastebėjo, kad bendrasis vidaus produktas, skaičiuojamas pagal trečiąjį ketvirtį, rodo, jog 2,9 proc. kilimo negalėjo būti. W. Buffettas teigė esąs įsitikinęs, kad jei trečiasis ketvirtis būtų dar kartą peržiūrėtas, tektų konstatuoti smukimą.

Šiaip ar taip, W. Buffettas optimistiškai mano, kad reikalai pakryps teigiama linkme. Anot jo, didžiausią dėmesį reikia kreipti į vidurinio JAV visuomenės sluoksnio – darbininkų klasės – pajamų didinimą.

„Kapitalistinė rinkos sistema veikia puikiai“, – teigė W. Buffettas.

Kalbėdamas palyginimais jis pridūrė: „Reikia stengtis išlaikyti tokią sistemą, kuri užtikrintų, kad višta kasmet padėtų vis daugiau auksinių kiaušinių. Tokia sistema jau sukurta. Dabar reikia atsakyti į klausimą, kaip tuos kiaušinius paskirstyti. Būtent šioje srityje sistemą būtina pakoreguoti.“

W. Buffettas patvirtino anksčiau išsakytą nuomonę, kad problemas reikia spręsti ne didinant minimalų darbo užmokestį. Jis dar kartą pabrėžė, kad didesnes pajamas užtikrintų ne minimalios algos kėlimas, o pajamų mokesčių kredito (EITC) klausimo sprendimas.

W. Buffettas išreiškė viltį, kad ekonominės sąlygos taps palankesnės visiems JAV visuomenės sluoksniams, o ne tik turtingiesiems.

„Negalima rūpintis, kaip padidinti savo turtą. Reikia rūpintis, kad sunkiai dirbantys dori šalies piliečiai gautų pakankamas pajamas“, – sakė W. Buffettas.

Tarsi komentuodamas garsųjį D. Trumpo kampanijos šūkį, skelbiant pasiryžimą sugrąžinti buvusią JAV galybę, W. Buffettas su šypsena pasakė, kad tai visiškai nebūtina, nes JAV ir taip galinga – net daugiau nei galinga – ir tikrai taps dar galingesnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)