Viceministrė Eglė Radišauskienė pabrėžia, kad nuo kito mėnesio darbdaviai minimalią mėnesinę algą (MMA) gali mokėti tik už nekvalifikuotą darbą.

Viceministrės teigimu, gali kilti ginčų dėl nekvalifikuoto darbo apibrėžimo, taip pat klausimų, ar pakėlus MMA vienu euru jau yra išpildytas naujojo DK reikalavimas.

Bet šiais atvejais ir patys darbuotojai turintys aktyviai ginti savo interesus.

„Kas užtikrins, kad nebūtų vienas euras? Manau, kad darbuotojai turi taip pat pakovoti už save.

Jeigu pareigybės aprašyme parašyta, kad darbas kvalifikuotas, tai pirmas žingsnis, ką mes darome: nueiname pas darbdavį ir sakome, kad tokia teisė mums suteikta, ir mes turime gauti daugiau nei minimalią mėnesio algą. Jei žingsnis nepasiteisina, tai jau yra darbo įstatymo pažeidimas ir individualus ginčas“, - antradienį kalbėjo viceministrė.

E. Radišauskienės teigimu, įsigaliojus naujam darbo santykių reglamentavimui, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) vykdys nuolatinę stebėseną, pavyzdžiui, vertins darbo tarybų kūrimąsi ir kitus klausimus.

„Mūsų siekis yra užtikrinti, kad ir patys darbuotojai telktųsi. Visose įmonėse, kur yra daugiau nei 20 darbuotojų, turės būti darbo tarybos, bet jeigu veikia profesinė sąjunga, tarybos sudaryti nereikės.

Darysime monitoringą, žiūrėsime, kiek tarybų įsikūrė daugiau, esame prižadėję premjerui dabar kas tris mėnesius teikti informaciją dėl darbo sutarčių, kokie yra pažeidimai taikant naująjį DK“, - sakė E. Radišauskienė.

SADM pažymi, kad nuo liepos 1 d. didesnės socialinės apsaugos gali tikėtis netekusieji darbo - reikalaujamą nedarbo draudimo stažą įgijusiems asmenims nedarbo draudimo išmokos bus mokamos ne pusmetį (kaip yra dabar), o devynis mėnesius.

Taip pat atkreipiamas dėmesys į esą aiškesnę darbo ir atostogų trukmę. Maksimalus darbo laikas su papildomu darbu ir su viršvalandžiais negalės viršyti 60 val. per savaitę, o kasmetės minimalios atostogos - 20 darbo dienų.

SADM akcentuoja ir paprastesnę tvarką kreipiantis dėl neteisėto atleidimo iš darbo: išplečiama darbo ginčų komisijų kompetencija, žmonėms nebereikės kreiptis į teismą.