„Gyvatukas“ leidžia butuose palaikyti tinkamą karšto vandens cirkuliaciją, kad atsukę čiaupus gyventojai iškart gautų karštą vandenį, sostinės gyventojams pranešime aiškina Vilniaus savivaldybė.

Vilniaus energija“ paaiškina, kad „gyvatuko“ kaina yra apskaičiuojama pagal šilumos sunaudojimo kiekį: yra nustatyta norma, kiek tokios šilumos gali būti sunaudota. Jei šilumos sunaudojama daugiau, už tai turi būti sumokėta.

Iki šiol bendrovė sąskaitas už papildomai sunaudotą šilumą siųsdavo namo administratoriams, nes, bendrovės nuomone, tai, kad sunaudojama daugiau šilumos nei numatyta, rodo namo problemiškumą arba netinkamą priežiūrą.

Dabar, pasikeitus tvarkai, tiems daugiabučių gyventojams, kurie turi automatinius skaitiklius, ir tiems, kurie pasirinko apsirūpinimo karštu vandeniu būdą be karšto vandens tiekėjo, sąskaitos už papildomą šilumą naudojusius „gyvatukus“ bus siunčiamos tiesiogiai.

Tuose daugiabučiuose, kuriuose karšto vandens apskaita nėra sutvarkyta, bendrovė sąskaitas ir toliau pateiks namų prižiūrėtojams.

2014 metų gruodį Vilniaus apygardos teismas nutarė, kad namo gyventojai gauna šilumą kaip vartotojai ir kaip savininkai, tad už ją sumoka kaip vartotojai ir kaip namo bendrasavininkiai, todėl ir atsirandančius nuostolius turi sumokėti patys vartotojai, o ne daugiabučių namų priežiūros įmonės.

„Vilniaus energija“ gyventojams, gavusiems didesnes sąskaitas už gyvatuką nei įprasta, pataria kreiptis į namo administratorių ar namui atstovaujančią bendriją, kad būtų nustatytos priežastys, kodėl namas sunaudoja daugiau šilumos, nei nustatyta.

Vilniaus savivaldybė paaiškina, kad šilumos kiekis, viršijantis normatyvus karšto vandens cirkuliacijai, daugiabučiuose gali susidaryti nešildymo sezono metu.

Savivaldybė kreipsis į Valstybinė energetikos inspekciją, kontroliuojančią šilumos ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojų veiklą, kad atkreiptų dėmesį ir išnagrinėtų priežastis dėl kurių gyventojai turės papildomų išlaidų ir ar nėra pažeisti vilniečių interesai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)