Visai neseniai Europos Komisija (EK) paskelbė suvestinę, kurioje pagal 31 punktą įvertinamas ES šalių verslo klimatas. Šios suvestinės pagrindinė paskirtis - aktyviai stebėti Sąjungos šalių vystymąsi, nes ES užsibrėžusi jau 2005 m. tapti pažangiausia pasaulio ekonomika.

Suvestinėje viena iš pagrindinių Europos verslo klimato silpnybių nurodoma lėtas prisitaikymas prie naujovių, prie naujų technologijų taip pat. Tačiau atidžiau panagrinėjus suvestinę galima pastebėti, kad, nepaisant bendro ES atsilikimo nuo pirmaujančios pasaulyje JAV ekonomikos, trys ar keturios ES valstybės vis dėlto yra pažengusios kur kas toliau nei JAV.

Suvestinė aiškiai rodo, kad Suomija ir Švedija lenkia JAV ir kitas ES šalis pagal paraiškų skaičių registruojant naujausių technologijų patentus. Pastarosios dvi šalys taip pat pirmauja pagal verslo išlaidas (pagal BVP dalį) moksliniams tyrimams ir plėtrai.

Prancūzija "pirmauja" tarp šalių pagal didžiausias administracines kliūtis smulkiajam verslui, o Airijoje smulkiosioms kompanijoms yra didžiausi infrastruktūriniai trukdžiai.