“Mūsų valymo įmonėje dirba daugiau kaip 350 darbuotojų, gan nemaža dalis turi kitus darbus: ar moterys dirba darželiuose iki pietų, ar yra mokytojos iki pietų reikiamus dalykus išdėstančios. Jeigu jos papildomų darbų neturi, laisvo laiko yra ir žmogus nori dirbti, randa galimybių pas mus“, - DELFI pasakojo valymo paslaugų bendrovės „Švaros broliai“ korporatyvinių reikalų direktorius Raimondas Balčiūnas.

Pasak jo, kita dalis žmonių, kurie renkasi dirbti pusę ar ketvirtį etato yra tie, kurių arba poreikiai labai maži, arba tokio darbo pajamos – ne vienintelės.

„Galbūt tokie darbuotojai gauna ar pensiją, ar turi invalidumą, kuris netrukdo dirbti, - sakė R. Balčiūnas. - Žmonės sako, kad jiems tiek dirbti pakanka.“

Verslininkas dėsto, kad pastebėjo ir kitą problemą: dalis žmonių nepripratę ar nenori dirbti.

„Bendradarbiaujame su Darbo birža ir dažnai turime darbo vietų, bet kai kurie siunčiamieji ateina ir sako: pažymėkite, kad aš atėjau, bet dirbti nenoriu. Klausiu kodėl, vieni sako, kad jiems nereikia, nes turi veiklos ir taip, arba jiems neapsimoka, nes šeima praras taikomas nuolaidas, kompensacijas“, - kalbėjo verslininkas.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius sako nepastebėjęs, kad mokytojai ar darželių auklėtojai papildomai eitų dirbti valytojais.

„Dažniausiai mokytojai bando ieškoti pedagoginio darbo, o apie tai, kad jie dirbtų kitą darbą, neteko girdėti. Mokytojams dalis darbų atrodo netinkami jų aukštai kvalifikacijai, o kai kurių darbų jie tiesiog nemoka“, - kalbėjo A. Jurgelevičius.

Pasak jo, kvalifikaciniai reikalavimai yra aukšti ir privalomi tiek mokyklų mokytojams, tiek darželių auklėtojams. Reikalingas aukštasis universitetinis išsilavinimas ir įgyta specialybė.

Anot A. Jurgelevičiaus, anksčiau būdavo dažnesnė praktika, kai mokytojai dirbdavo valytojais savo mokyklose, bet šiuo metu tai vyksta retai.

„Mokytojai ieško papildomų darbų, bet dažniausiai pedagoginio darbo sporto, muzikos ar kitose, kaimyninėse mokyklose“, - komentavo jis.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pernai paskutinį ketvirtį vidutinis mėnesinis mokytojo darbo užmokestis „į rankas“ buvo 2 039 Lt arba 2 proc. daugiau nei prieš metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)