„Aš buvau pritrenktas“, – sako žiniasklaidos bendrovės vadovas, kuris Londono Stanstedo oro uoste už kiekvieną iškeistą eurą sumokėjo 97 pensus, rašo „Bloomberg“.

Jis paaiškino, prieš atostogas turėjo labai daug darbo, tad pinigus teko išsikeisti oro uoste, paskutinę minutę prieš įlipant į lėktuvą.

„Ne paslaptis, kad oro uostuose valiutos keičiamos nepalankiu kursu, bet šįkart tai jau labiau panašu į apiplėšimą vidury baltos dienos“, – piktinasi vyras.

Euro ir svaro sterlingo paritetas yra realybė, prie kurios didmeniniams prekybininkams ir britams, keliaujantiems į užsienį, teks priprasti jau nuo ateinančių metų, jei išsipildys „HSBC Holdings Plc.“ ir „UBS Group AG“ prognozės.

Tai bus pirmas atvejis, kai euro ir svaro sterlingo kursas taps vienodas. Tačiau nepaisant to, kad nuo „Brexit“ balsavimo svaro kursas nukrito 11 proc., jis vis dar nepasiekė rekordinių žemumų, į kurias buvo nukritęs per 2008 m. finansinę krizę, kai už eurą tegaudavai 98,03 svaro.

Europos Sąjunga nuperka apie pusę Didžiosios Britanijos prekių ir paslaugų, o po to, kai birželio 23 d. tauta nubalsavo už išstojimą iš ES, ir svaro kursas ėmė kristi, imta nerimauti, kad tauta nebesugebės padengti savo rekordinio einamosios sąskaitos deficito, kuris siekia 5,4 proc. bendrojo vidaus produkto.

Jau dabar pastebimi ženklai, kad ši situacija neigiamai atsiliepė investavimui: pvz., bendrovės, tokios kaip „Vodafone Group Plc.“, iškelia savo būstines į užsienį. Kita vertus, nors susilpnėjusi valiuta neigiamai atsiliepė išvykstantiems turistams, Jungtinės Karalystės eksportas tapo konkurencingesnis.

„Papildomas spaudimas“

„Dar prieš referendumą kilo klausimas, kaip mažės einamosios sąskaitos deficitas“ – sako Themosas Fiotakisas, vienas iš Londone įsikūrusios UBS banko (tai didžiausias Šveicarijos bankas, kuris šį mėnesį pateikė prognozę, kad svaro ir euro kursas susilygins 2017 metais) valiutų ir jų kursų strategijos agentūrų vadovų.

„Neapibrėžtumas po to, kai tauta nubalsavo už išstojimą, sukelia papildomą įtampą“, – pridūrė Th. Fiotakisas.

Jungtinės Karalystės valiutos kursui taip pat atsiliepė ir Anglijos banko atsakomieji veiksmai, pavyzdžiui, palūkanų normos sumažinimas ir pinigų masės didinimas, siekiant sušvelninti „Brexit“ poveikį ekonomikai.

Svaras susilpnėjo penktadienį – po to, kai šalies ministrės pirmininkės Theresos May komanda pareiškė, kad geriausias metas pradėti formalias derybas su ES dėl išstojimo yra 2017 m. pradžia.
Pirmadienį 6:01 Londone svaro sterlingo kursas buvo 86,49 penso už eurą.

Didesnis konkurencingumas

Stanstedo oro uostas

Atostogauti išsiruošęs P. Framptonas, kuris taip pat turi nekilnojamojo turto Ispanijos Ibisos saloje ir reguliariai iš Jungtinės Karalystės perveda ten pinigus, eurus Stanstedo oro uoste pirko prie „TTT Moneycorp Ltd.“ langelio.

„Moneycorp“ mažmeninės prekybos direktorė Tracy Bownes paaiškino, kad oro uostuose keleiviai sumoka daugiau dėl didesnių veiklos sąnaudų.

Penktadienį Stanstedo oro uoste bendrovė už vieną eurą taikė apytikriai 99,85 penso komisinį mokestį. T. Bownes pasakė, kad Londone įmonė netaiko komisinio mokesčio, o kai kuriose bendrovės valiutų keitimo punktuose net 50 proc. klientų pinigus išsikeičia konkurencingesniu kursu, nes valiutų keitimo paslaugą užsisako internetu, o iškeistus pinigus pasiima oro uoste.

Kai kuriose keitimo punktuose komisinis mokestis jau viršijo svarą, pavyzdžiui, Stanstedo ir netoli Londono esančio Lutono oro uoste už eurą imamas 101 penso mokestis, rašoma apžvalgoje, kurią rugpjūčio 17 d. paskelbė „Caxton FX Ltd.“

„Travelex U.K. Ltd.“, kuri turi valiutų keitimo punktus 13 Jungtinės Karalystės oro uostų, praeitą savaitę informavo „Bloomberg“, kad savo padaliniuose Londono Hitrou oro uoste taiko 98 pensų už eurą mokestį.

Tolimos perspektyvos


Nors britų turistams euro ir svaro paritetas jau tapo realybe, didmeninės prekybos rinkoje šis lygis bus pasiektas tik kai svaro vertė nukris 13 proc. Pasirinkimo sandorių srityje egzistuoja 32 proc. tikimybė, kad tai nutiks per artimiausius dvejus metus, o „Bloomberg“ strategų pateiktoje apžvalgoje teigiama, kad iki 2017 m. pabaigos Jungtinės Karalystės valiuta sustiprės iki 83 pensų už eurą.

Didžiausias Europos bankas HSBC rugpjūčio 8 d. sumažino savo prognozę: anot banko, svaro paritetas su vieninga Europos valiuta bus pasiektas iki ateinančių metų pabaigos. Taip pat prognozuojama, kad svaras smuks 16 proc. – iki 1,10 dolerio, pranokdamas liepos mėnesį pasiektą trijų dešimtmečių rekordą – 1,2798 dolerio.

Tik laiko klausimas, kada susilygins

Praėjusią savaitę Banko „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas taip pat prognozavo, kad netrukus sulauksime laiko, kai svaro kursas susilygins su JAV dolerio ir euro, o Didžiosios Britanijos ekonominė situacija jam primena Rusijos prieš recesiją.

„Tik laiko klausimas, kada svaras kainuos vos vieną eurą, o vienas euras – vos vieną JAV dolerį“, - savo feisbuko paskyroje svarsto ekonomistas. Ž. Mauricas argumentuoja, kad svarų kursą žemyn nutemps Anglijos centrinio banko tolesnis bazinių palūkanų normų mažinimas ir ūmus pinigų spausdinimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)