Kodėl jie staiga pakeitė nuomonę, nors eismo saugumo sąlygos nepagerėjo?

Prekybos centrą buvusio mėsos kombinato vietoje Smėlynės gatvėje pastačiusios bendrovės „Elotėja“ ir Panevėžio apskrities kelių policijos pareigūnų konfliktas baigėsi kompromisu. Gavusi reikalingus pareigūnų parašus, bendrovė sekmadienį atidarė 2,1 tūkst. kv. m prekybos centrą .

Vienas iš „Elotėjos“ akcininkų Paulius Kveselaitis, prieš savaitę buvo sukėlęs vėją , kad pareigūnai neleidžia eksploatuoti pastato dėl to, kad nebaigta rekonstruoti pervaža ir neįrengtas posūkis į dešinę, į S. Kerbedžio gatvę. Jis piktinosi, kad policininkų užsispyrimas atves bendrovę prie bankroto.

Anot verslininko, kad prekybos centras pradėtų veiklą, trūksta tik vieno jos nario – Statybos užbaigimo komisijoje Kelių policijai atstovaujančio Veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio viršininko Eriko Klimo parašo ant statinio užbaigimo akto. P. Kveselaitis grasino pareigūnus paduoti į teismą.

E. Klimas patvirtino neketinantis leistis į jokius kompromisus ir pasirašyti aktą tik tuomet, kai bus užbaigti visi gatvės rekonstrukcijos darbai.

„Dabar tikrai neprisiimsime atsakomybės, nes, kol to posūkio nėra, atidarius parduotuvę Smėlynės gatvėje bus tragedija“, – prieš savaitę teigė jis „Sekundei“.

Vakar sankryža rekonstruoti nebuvo baigta, posūkis į dešinę neįrengtas, tačiau prekybos centras atidarytas. Dabar pareigūnas aiškina, kad jis pasirašė ne ant gatvės rekonstrukcijos, o ant prekybos centro ir jo aikštelės užbaigimo akto.

„ Taip gavosi, kad jie išskaidė projektą. „Elotėja“ raštu įsipareigojo liepos mėnesį baigti gatvės rekonstrukciją. Reikėjo kaip nors rasti kompromisą“, – vakar teisinosi E. Klimas ir pridūrė, kad, jeigu kils problemų dėl eismo, bus uždarytas išvažiavimas iš prekybos centro teritorijos ir į ją.

Negražiai pasielgė

Tuo tarpu Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos tarnybos viršininkas Virginijus Mačėnas neslėpė pasipiktinimo. Pasak jo, Panevėžio savivaldybė negražiai pasielgė sutikusi pakoreguoti verslininkų suplanuotų darbų etapus.

Pasak V. Mačėno, susidarė tokia situacija, kad pareigūnams nori nenori teko pasirašyti ant prekybos centro ir jo aikštelės darbų užbaigimo akto, o pervažos rekonstrukcija ir posūkio į dešinę įrengimas buvo nukeltas vėlesniam laikui.

„Mano nuomone, Savivaldybė turėtų būti suinteresuota eismo saugumu. Prekybos centrui taip pat neturėtų būti vis tiek, kad automobiliais atvykstantiems klientams teks vargti spūstyse, kad gali padaugėti eismo įvykių“, – pabrėžė viršininkas.

Kelių policijos tarnybos vadovui prekybos centro darbų suskirstymas etapais būtų visiškai priimtinas, jeigu jie būtų pradėti nuo gatvės rekonstrukcijos, kad žmonės galėtų saugiau, patogiai atvažiuoti ir išvažiuoti iš prekybos centro, o ne atvirkščiai – pirma jį pastatyti, o paskui rengti gatvių infrastruktūrą.

„Visi tokie projektai pradedami nuo gatvių sutvarkymo, o ne pastatų atidavimo ekslpoatuoti“ , – kalbėjo V. Mačėnas.

Gina verslininkus

Ramūnas Vyžintas

Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Vyžintas patvirtino, kad birželio 2 dieną sutartis su „Elotėja“ buvo pakoreguota – nukeltas terminas, iki kada turi būti baigtas I darbų etapas – įrengta papildoma lėtėjimo- greitėjimo juosta, įrengtas posūkis į dešinę, padarytas įvažiavimas į prekybos centrą iš Kerbedžio gatvės pusės ir kai kurie kiti darbai.

Sutarta, kad verslininkai juos padarys iki šių metų liepos 18 dienos.

R. Vyžinto teigimu, šioje situacijoje nėra nei laimėjusiųjų, nei pralošusiųjų.

Pasak jo, būtina ieškoti visas puses tenkinančio kompromiso, kad nebūtų stabdomos investicijos. Administracijos direktoriaus teigimu, „Elotėja“ būtų baigusi sankryžos rekonstrukciją ir įrengusi posūkį laiku, jeigu ne bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ keliami vis nauji reikalavimai.

„Nenumatytos procedūros su „Lietuvos geležinkeliais“ užtruko labai ilgai, prireikė įvairių papildomų derinimų, teko tvarkyti daugybę įvairių dokumentų. Įsivaizduokite, vamzdžiui pakloti reikalingas miesto Tarybos sprendimas“, – kalbėjo jis.

Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas R. Vyžintas sako, kad tam, jog Panevėžys būtų patrauklus investuotojams, su verslininkais būtina eiti į kompromisus.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas sako, kad Savivaldybė savo ruožtu stengėsi padėti verslininkams kiek įmanoma paspartinti darbus – atsakingi darbuotojai važiavo tartis su „Lietuvos geležinkeliais“.

R. Vyžintas neabejoja, kad „Elotėja“ vykdys savo įsipareigojimus – stengsis baigti gatvės rekonstrukciją iki sutarto termino.

Jis patvirtino, kad jau dabar vairuotojai, važiuodami iš prekybos centro, Smėlynės gatvėje galės pasukti į kairę, nors gyventojai ir stebisi, kaip tai reikės padaryti, jei į vieną ir kitą pusę dideli automobilių srautai.

„Jeigu matysime, kad kyla problemų, galėsime uždrausti sukti į kairę piko valandomis“, – aiškino R. Vyžintas.

Tačiau pavaduotojas nemano, kad ir baigus Smėlynės gatvės rekonstrukcijos darbus bus išvengta automobilių spūsčių.

„Dabar dėl spūsčių žmonių pyktis nukreiptas į prekybos centrą. Tačiau esmė ne jame, jis tik tapo atpirkimo ožiu. Kol nebus nutiestas aplinkkelis Jurginų gatve, tol bus spūstys“, – „Sekundei“ tvirtino administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Vakar rytą telefonu atsiliepęs P. Kveselaitis paskyrė pokalbio laiką po pusvalandžio, tačiau visą dieną taip ir neatsiliepė.