Visai neseniai rusiškas startuolis „Game Insight“ pranešė, kad perkelia savo pagrindinę būstinę į Vilnių. Prieš savaitę Lietuvoje pradėjo dirbti ir Maskvoje užgimusio startuolio „Planner5D” komanda.

Interjero dizainą kuriančio įrankio „Planner5D” įkūrėjai Aleksejus Šeremetjevas ir Sergejus Nosyrevas jau savaitę dirba iš Vilniaus. Vyrai žada greitu metu į Lietuvą perkelti ir daugiau komandos narių. A. Šeremetjevas pasakoja, kodėl komanda pasirinko Lietuvą.

- Kodėl iš visų Europos šalių pasirinkote Lietuvą?

- Lietuvoje labai geras klimatas ir šalis arti Rusijos. Mums labai patogu čia gyventi. Anksčiau daugiausia dėmesio skyrėme Rusijos rinkai ir ten buvo mūsų pagrindinė būstinė, todėl mums vis dar svarbu būti arti šios šalies.

Be to, Lietuva yra Europos Sąjungoje, todėl mums daug patogiau keliauti į Vakarų šalis iš čia. Taip pat ne visi komandos nariai kalba angliškai, todėl Vilniuje mums labai gerai dėl rusų kalbos.

- Ar perkelsite visą komandą į Lietuvą ar turėsite biurą ir Rusijoje?

- Dalis komandos ir toliau dirbs iš Rusijos, bet pagrindinė būstinė bus Vilniuje.

- Neseniai daug diskusijų sulaukė rusiško socialinio tinklo „Vkontakte“ įkūrėjo Pavelo Durovo pranešimas, kad jis su komanda palieka Rusiją dėl politinio spaudimo. Ar ir jūs keliatės į Lietuvą dėl politinių priežasčių?

- Ne, tikrai ne. Mūsų sprendime politikos nėra. Pagrindinė mūsų persikėlimo priežastis yra ta, kad mes norime pasiekti Vakarų rinką (Europa, JAV). Pasiekti šias rinkas daug lengviau iš Lietuvos, nes esant Rusijoje skiria didelis atstumas ir negali gyvai bendrauti su partneriais.

Nežinau, ką jaučia P. Durovas, bet kalbant apie save ir kitus startuolius, kuriuos žinau, tokių problemų nesame turėję. Neturėjau jokių blogų susidūrimų su valdžia. Atvirkščiai, Maskvoje dirbame patalpose, kur Rusija yra davusi nemokamai startuoliams.

Rusijoje yra daug akseleratorių ir inkubatorių jauniems verslams, todėl manau, kad situacija yra gera.

- Ieškodami vietos persikelti ar svarstėte ir kitų Europos šalių variantus?

- Taip, galvojome apie daug šalių, bet apsisprendėme dėl Lietuvos.

Svarstėme ir apie JAV. Buvome ten nuvykę prieš porą metų ir praleidome ten mėnesį, tačiau kol kas Lietuva yra geresnė vieta dirbti.

- Kokio dydžio komanda žada dirbti Vilniuje?

- Kol kas esame tik įkūrėjai, aš ir Sergejus. Artimiausiu metu planuojame, kad į Vilnių atvažiuos du ar trys darbuotojai iš Rusijos. Taip pat žadame ieškoti vietinių darbuotojų.

- Papasakokite daugiau apie savo startuolį „Planner5D”.

- Mūsų projektas leidžia virtualioje erdvėje kurti interjero dizainą neturint jokių specializuotų žinių.

2010 m. aš ir Sergejus dirbome vienoje kompanijoje dizaineriu ir programuotoju. Turėjome daug projektų kartu. Dirbdami kartu susidūrėme su ta pačia problema tvarkant savo namus. Ką tik buvau nusipirkęs butą ir planavau įsirengti, o Sergejus nusipirko žemės plotą ir planavo ten statytis sodybą. Bandėme surasti elektroninį įrankį, kuris padėtų mums, tačiau nieko neradome.

Žinoma, buvo keletas projektų, bet mūsų jie netenkino. Norėjome gero produkto. Sukūrėme prototipą ir supratome, kad galime tai padaryti.

Deja, produktą užmiršome metams. Po to „Facebooke“ pamačiau, kad investuotojas Igoris Matsaniukas ieško naujų komandų, į kurias yra pasiruošęs investuoti. Nusprendėme pabandyti. Parašiau elektroninį laišką ir tą pačią dieną sulaukėme atsakymo.

Iš karto metėme darbus ir po dviejų dienų jau sėdėjome naujame biure ir kūrėme savo produktą.

- Kokio dydžio investiciją gavote?

- 150 tūkst. JAV dolerių. Iš pradžių dirbome tik dviese. Ir tik po metų pradėjome plėsti komandą, nes atėjo laikas, kai patys nebespėjome atlikti darbų.

- Kaip verslas vystėsi toliau?

- Produkto „beta“ versiją paleidome po pusmečio, tačiau nenaudojome jokio marketingo. Tiesiog paleidome produktą ir paprašėme draugų bei bendradarbių pasakyti savo atsiliepimus.

Dar po pusmečio paleidome atvirąją versiją.

Buvome labai nustebę. Kai pradėjome dirbti prie projekto ir galvoti apie vartotojus, nemanėme, kad sulauksime tokio populiarumo. Galvojome, kad vartotojų ratas yra labai ribotas ir ne tiek daug žmonių planuoja interjero pokyčius.

Spėjome, kad per pirmus metus sulauksime apie 100 tūkst. vartotojų, o per keletą metų gal pasieksime 1 mln. vartotojų. Tačiau per pirmus du mėnesius jau turėjome 30 tūkst. vartotojų, dar po mėnesio 200 tūkst., o po pusmečio šventėme sulaukėme milijoninio vartotojo.

Dabar po dvejų su puse metų turime daugiau nei 3,5 mln. registruotų vartotojų.

- Kas pagrindiniai „Planner5D” vartotojai?

- Apie 25 proc. - Rusijos vartotojai, 15 proc. - JAV, 10 proc. - Brazilija. Likusieji iš kitų šalių.

- Ar turite stiprių konkurentų ir kokia jūsų stiprybė?

- Manome, kad esame tarp trijų lyderiaujančių kompanijų šiame sektoriuje.

Kai pradėjome kurti kompaniją, galvojome, kad reikia viską padaryti kuo patogiau – mes nenaudojame „Flash'o“, „plug-in'ų“ ar nereikia nieko parsisiųsti, kad galėtum naudotis programa. Panašių produktų yra daug, bet dauguma jų yra arba mokami, arba komplikuoti, arba nepatogūs klientams.

- Kaip žadate uždirbti pinigų?

- Vienas iš būdų per mūsų puslapį pardavinėti konkrečius baldus.

Kitas – papildomų funkcijų nusipirkimo galimybė.

- Dėkoju už pokalbį.

Iš Rusijos į Lietuvą persikėlęs startuolis „Planner5D” dalyvauja verslo akseleratoriaus „StartupHighway“ programoje. Į startuolį yra investavęs rusų investuotojas Igoris Matsaniukas su fondu „IMI“.

„StartupHighway“ atstovas Jonas Gavelis teigia, kad Lietuva Rusijos startuolius vilioja, nes dirbant iš čia startuoliai nebėra vertinami kaip Rusijos verslas – nebėra politinės rizikos.

„Tai jų kompaniją automatiškai padaro daug vertingesnę pritraukiant investicijas toliau“, - įsitikinęs J. Gavelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)