Šiuo metu hidroelektrinių pagaminama elektra superkama po 20 ct/kWh, vėjo jėgainių – 22 ct/kWh, tuo tarpu Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija ketvirtadienį patvirtino naujas biokuru gaminamos elektros kainas, numatančias, kad ji bus superkama po 22-24 ct. kWh.

„Mes bandom tai aktyvinti, nes labai trūksta dėmesio, apskritai trūksta valstybės požiūrio į bioenergiją. Mes turbūt dar savo pilietiško mąstymo dvasioje nesame persisunkę tuo. Kartais ir vartotojai yra klaidinami, kad elektros kainos turėtų kilti (gaminant ją vėjo jėgainėse – DELFI), nors pasaulyje to nėra“, – DELFI sakė Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius Artūras Gedgaudas.

Asociacijos ragina, kad supirkimo kaina visada atitiktų 90 proc. gyventojų mokamo tarifo už elektros energiją.

Kreipimesi primenama, kad Vyriausybė yra įsipareigojusi iki 2010 metų 7 proc. suvartojamos elektros energijos pagaminti iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

„Šiandien galime konstatuoti, kad hidroelektrinių vystymas yra visiškai sustabdytas dėl nepamatuotų aplinkosaugos reikalavimų. Vėjo energetika per pastaruosius dvejus metus pastatė tik apie 50 MW jėgainių parką ir vargu, ar pavyks pasiekti 200 MW galią iki 2010 m.“, – dėsto asociacijos savo kreipimesi.

Jie tvirtina, kad pabrangus statybų sąnaudoms ir išaugus žemės kainai, šios jėgainės nebeatsiperka per 14-16 metų ir dabar tam prireiktų 20 metų.

Kreipimesi rašoma, kad iš vėjo pagaminama elektra Lenkijoje superkama už 28,7 ct/kWh, Estijoje 28,7 ct/kWh, Baltarusijoje – 25 ct/kWh.

Dienraštis „Lietuvos žinios“ šeštadienį rašė, kad Danijos kapitalo bendrovė BNE išmontuoja pirmąjį šalyje vėjo jėgainių parką, kuris taip ir nepradėjo gaminti elektros energijos. Parką ji pradėjo įgyvendinti Klaipėdos rajone, tačiau nesuderinusi detalaus plano, negalėjo pradėti darbo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją