Jaunesnių nei 25-erių metų kredito gavėjų taip pat sumažėjo penktadaliu - nuo 70 tūkst. iki 58 tūkst.

„Pirmojo pusmečio rezultatai jau leidžia objektyviai įvertinti, kaip rinką paveikė 2016 metų pradžioje sugriežtintos vartojimo kredito teikimo sąlygos ir pačių kredito davėjų atsakingiau vertinamas klientų kreditingumas. Matome, kad mažėja pradelstų paskolų skaičius, ypač kalbant apie trumpąjį laikotarpį“, - sako Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento specialistė Aistė Tavorė.

Ne ilgiau kaip du mėnesius pradelstų mokėjimų nuo 2016 m. birželio pabaigos iki 2017 m. birželio pabaigos sumažėjo 14 proc. Ilgiau kaip du mėnesius vėluojančių grąžinti skolas per metus sumažėjo daugiau nei du kartus. Tiesa, prie to prisidėjo ir nutrauktų sutarčių pardavimas skolų išieškojimo įmonėms.

Pirmąjį šių metų pusmetį vartojimo kredito davėjai (ne kredito įstaigos) ir tarpusavio skolinimo platformos suteikė beveik 225 tūkst. naujų vartojimo kreditų, kurių bendra suma sudarė 170 mln. Eur. Palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, kreditų skaičius sumažėjo ketvirtadaliu, bet suma nežymiai išaugo (9,5 proc.). Palyginti su 2015 m. pirmu pusmečiu, suteiktų vartojimo kreditų skaičius sumažėjo beveik du su puse karto, o suma - beveik penktadaliu.

Per šešis pirmus metų mėnesius suteikta beveik 50 tūkst. naujų mažųjų (iki 290 Eur) vartojimo kreditų už beveik 7 mln. Eur. Palyginti su pirmuoju 2016 m. pusmečiu, ir kreditų skaičius, ir suma sumažėjo daugiau nei ketvirtadaliu. Vidutinė mažųjų vartojimo kredito suma tebėra apie 135 Eur.

Suteiktų naujų didesnių nei 290 Eur vartojimo kreditų skaičius per pirmąjį šių metų pusmetį išaugo daugiau nei šeštadaliu - iki 72 tūkst., o suma ketvirtadaliu - iki 71 mln. Eur. Vidutinė kredito suma per metus ūgtelėjo 8,6 proc. ir sudarė 987 Eur.

Susietojo vartojimo kreditų (lizingo) per pusmetį suteikta beveik 100 tūkst., dešimtadaliu mažiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį, o suma augo beveik 6 proc. - iki 86 mln. Eur. Vidutinė šio kredito suma 2017 m. pirmąjį pusmetį siekė 871 Eur ir buvo 16,1 proc. didesnė nei prieš metus.

Tarpusavio skolinimo platformos toliau didina paslaugų apimtį. Per pirmąjį šių metų pusmetį suteikta 7,7 mln. Eur, t. y. du kartus daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Birželio pabaigoje beveik 14 tūkst. investuotojų buvo paskolinę 12,5 mln. Eur. Vidutinė investuota suma sudarė apie 900 Eur, o vidutinė kredito suma siekia apie 2,2 tūkst. Eur.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)