„Su šia problema susiduria visi. Tai galima pavadinti totaliniu badu. Tiek Lietuvos, tiek Lenkijos, tiek Rusijos gamintojai dabar valgo savo atsargas, kas ką turi iš anksčiau atsivežę“, – DELFI sakė kasmetines gintaro dirbinių parodas organizuojančios bendrovės „Amber trip“ vadovas Giedrius Guntorius.

Pašnekovo teigimu, prekyba sustabdyta nuo rugsėjo po to, kai pasikeitė vienintelio gintaro tiekėjo Kaliningrado gintaro kombinato vadovybė. Šioje Rusijos srityje glūdi apie 95 proc. viso pasaulio iškastinio gintaro.

„Nuo rugpjūčio pasikeitė kombinato vadovybė, atėję nauji administratoriai žiūri, kas darosi rinkoje. Jie žaliavos niekam nepardavinėja: analizuoja, kokia bus jų strategija. Pirmiausiai labai sustiprino karjero apsaugą ir stebi jį iš palydovo. Taip uždarė kelią bent daliai kontrabandinio gintaro“, – kalbėjo G. Guntorius.

Sandoriai, pasak jo, nevyksta, nebent pavieniai verslininkai parduoda gintaro vieni kitiems. Pašnekovas viliasi, kad tokia situacija neužsitęs: „Vis tiek ledai pajudės, patys rusai turi gauti pinigus“.

„Visi pasikeitimai susiję su tuo, kad visą žaliavos verslą valdė gintaro baronu vadinamas Viktoras Bogdanas, kurio dabar visame pasaulyje ieško Rusijos valdžia. Jis maždaug dešimt metų šešėlyje tvarkė visus reikalus. Dabar kuriasi naujos tiek legalios, tiek nelegalios struktūros. Atėjusiems naujiems vadovams situacija atrodo labai negraži, nes per poną Viktorą, kuris buvo pilkasis kardinolas, gintarą gaudavo lenkai ir lietuviai, o kažkodėl savus jis nuskriausdavo. Taigi žaliavos eksportas į Lenkiją ir Lietuvą buvo didžiulis, todėl naujiems administratoriams tai kelia susirūpinimą“, – situaciją apibūdina G. Guntorius.

DELFI jau rašė, kad Kaliningrado srityje buvo rastas slaptas su V. Bogdanu siejamas kambarys, pilnas vertingo gintaro. Vertinama, kad rasto gintaro vertė – apie 30 mln. JAV dolerių.

„Pagal pirminius žingsnius matau, kad jie niekur neskuba, tačiau daro teisingus sprendimus: pirma apsaugoti karjerą, nuspręsti, kokia bus pardavimo strategija, nes anksčiau buvo vienas žmogus, per kurį visi reikalai būdavo sprendžiami“, – apie naująją kombinato vadovybę kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, kovą į Vilniuje vyksiančią parodą „Amber trip“ pažadėjo atvykti naujasis kombinato generalinis direktorius Michailas Zacepinas.

„Dabar visi laukia, kas bus. Manau, kad pirmieji veiksmai bus būtent per mūsų parodą, nes čia atvažiavęs jis turės kažką pasakyti apie savo strategiją“, – spėjo parodos organizatorius.

Prašo pagalbos

„Su gintaru yra tragiška situacija, labai tragiška. Yra signalų, kad šioje sferoje dirbantys žmonės merdėja. Pagrindinis dalykas yra tai, kad rusai praėjusiais metais sustabdė gintaro žaliavos tiekimą užsienio šalims. Taigi mes likome kaip našlaičiai“, – DELFI sakė Gintaro dirbinių gamintojų ir eksportuotojų asociacijos pirmininkas Šarūnas Davainis.

Lietuviai iki šiol verčiasi su iš anksčiau turėtomis gintaro atsargomis, dalį žaliavos nusiperka iš Ukrainos. Pasak jo, verslininkai paprašė pagalbos iš Lietuvos konsulo Kaliningrade, kuris stengsis suorganizuoti susitikimą su kombinato vadovybe.

„Pirmiausiai lietuviai verčiasi savo atsargomis, o šiaip jau visi verčiasi nelegaliai pakliuvusiu gintaru ne tik iš Kaliningrado, bet ir Ukrainos, kurio kokybiniai parametrai yra prastesni. Tačiau Ukrainoje situacija dar blogesnė, ten labai didelė korupcija“, – kalbėjo Š. Davainis.

Jis neturi daug vilčių ir dėl planuojamo susitikimo su šio kombinato vadovybe, atkreipdamas dėmesį, kad dėl kombinato sprendimas priima centrinė Rusijos valdžia.

„Jeigu Maskva pasakys, o ji dabar į lietuvius žiūri kreivai, kad turi savo planus ir nesukit mums galvos. Jeigu jie nutrauks tiekimą, tada suklestės kontrabanda. (…) Nemirsim, vis tiek gausim gintarą, tačiau norisi jį gauti civilizuotais būdais, be jokių kontrabandų“, – dėstė jis.

Pasak pašnekovo, gintaro klodų po žeme yra ir Lietuvoje, tačiau jie glūdi Kuršių nerijoje, kurią galima būtų suniokoti išgaunant šią žaliavą.

Lietuva gintaro neiškasa, ji jo faktiškai neturi. Yra pas mus tokių veikėjų, kurie laiko save dideliais gintaristais. Jie neva bėgiodami Nidos pajūriu prisirenka gintaro ir dirba su juo. Čia yra Jūratės ir Kastyčio pasakos. Nėra to gintaro, surenka vieną kitą kilogramą, čia išpūstas burbulas, nes visi dirba su iškastiniu gintaru“, – dėstė Š. Davainis.

Požiūris kaip į lašinius

Pašnekovo duomenimis, Lietuvoje su gintaru dirba apie 10 tūkst. žmonių. Didžioji dalis šalyje pagamintų dirbinių eksportuojama.

„Gintaras pas mus labai nuvertintas. Mes į jį žiūrime kaip lašinius – atpjovei ir numetei šuniui. Anksčiau dirbdavome su gera žaliava, jos būdavo apstu, nes sienų gi nebuvo. O dabar mes tokio gintaro nebegauname, viską Kinija nuperka. Dėl to ir kainos kyla. (…) Dažnai yra taip, kad nuvertini tai, ką turi. Dabar jau kyla didesnis susidomėjimas, yra keli gintaro entuziastai. Aš manau, kad pakabukus ir kitus dalykus išvežti galima, tačiau retus gabalus reikia kaupti“, – sakė Š. Davainis.

Paklaustas, kodėl internete apstu skelbimų apie superkamus gintaro dirbinius, pašnekovas svarstė: „Turbūt perpardavinėtojai ieško“. Nes, jo įsitikinimu, neverta iš esančių gaminių daryti kitų.

Paskambinus vienam gintaro dirbinių supirkėjui, šis paaiškino, kad ieško šlifuotų, taisyklingos formos karolių 30–50 metų senumo. Skelbimą patalpinęs žmogus tvirtino neketinantis jų perdirbti: „Jie ir taip yra vertingi“. Priklausomai nuo senumo, už gramą tokio gintaro mokama už 20–30 Lt.

Kitas gintaro supirkėjas DELFI pripažino tiesiog mėgėjiškai kuriantis gintaro dirbinius ir nė neįsivaizduojantis, kur kitur galima būtų nusipirkti gintaro.

„Būna, nuperki seną ir kažką perdarai“, – sakė jis.

Apyrankės kaina – kaip rolekso

Per pastarąjį dešimtmetį gintaro kaina pasiekė iki šiol neregėtas aukštumas, o to priežastimi įvardijamas Kinijos aktyvumas. Pasak G. Guntoriaus, kilogramas 20–50 g dydžio gintaro gabaliukų šiuo metu kainuoja 1950 eurų, o, pavyzdžiui, 2006 m. toks pat gintaras tuo metu kainavo 340 eurų.

„Aš manau, kad gintaras dabar yra pervertintas ir perkaintintas, tačiau negalime nuspėti, kaip ta kaina keisis. Asmeniškai pažįstu tris kinus, kurie turi gamyklas, kuriose dirba po tūkstantį darbuotojų. Įsivaizduokite, kiek gintaro reikėjo vien šioms gamykloms aprūpinti. Visą kainą pakėlė Kinijos bumas, nes jie nuo seno supranta gintarą, jiems jis asocijuojasi su šiluma, sveikata ir turtu“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas pateikė dar vieną pavyzdį: „Moteriška gintaro apyrankė su dideliais šratais kainuoja apie 3 tūkst. eurų ir savo kaina prilygsta auksiniam moteriškam „Rolex“ laikrodžiui. Esu matęs, kaip viena pirkėja, turėdama tokį laikrodį ant rankos, ir apžiūrinėdama apyrankę sako: čia išeina kaip „Rolex“. Gal gerai, kad taip yra, tačiau tai nesveika“.

Yra ir juodieji kasinėtojai

Vaclavas Stankevičius. Žurnalo "Transportas" nuotrauka
Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrado srityje Vaclavas Stankevičius pripažįsta gaunantis verslininkų skundų ir prašymų.

„Matau mūsų perdirbėjų pastangas nusipirkti gintaro žaliavą iš Gintaro kombinato. Lietuviai verslininkai stengiasi, kad viskas būtų legalu ir skaidru, todėl jie išreiškė norą dirbti tiesiogiai su šiuo kombinatu. Kiek man teko kalbėti pastarosiomis dienomis, kombinato vadovybė nėra įsitikinusi, kad gaus licenciją pardavinėti žaliavą užsieniečiams, taip pat ir lietuviams. Tai ir yra pagrindinė problema“, – DELFI komentavo jis.

Viliamasi, kad vasario pabaigoje pavyks suorganizuoti verslininkų susitikimą su šio kombinato vadovybe.

„Bandome organizuoti mūsų verslininkų ir kombinato vadovybės susitikimą, kad galėtume išsiaiškinti, kokias procedūras reikia atlikti, kad verslininkai teisėtai, skaidriai ir legaliai galėtų pirkti žaliavą. Šiandien atsakymų dar neturime“, – kalbėjo V. Stankevičius.

Jis pripažino nežinantis, kaip dabar į Lietuvą patenka gintaras. Praėjusiais metais, anot jo, daliai verslininkų, tarpininkaujant konsulatui, pavykdavo nusipirkti gintaro iš šio kombinato. Tačiau pastaruosius keletą mėnesių kombinatas gintaro nebeparduoda.

Minėtas kombinatas yra vienintelė įstaiga, oficialiai kasanti ir pardavinėjanti gintarą, tačiau Kaliningrado srityje egzistuoja ir „juodieji kasinėtojai“.

„Yra daug šešėlinių dalykų, yra vadinamieji juodieji kasinėtojai, tačiau tai yra nelegalus verslas ir mūsų verslininkai nenori tame procese dalyvauti. Aš visiškai juos palaikau“, – kalbėjo konsulas.

Rusijos žiniasklaidoje ne kartą skelbta, kad ekspertų skaičiavimais, be 340 tonų, kurios kasmet iškasamos legaliai, nuo 60 ki 100 tonų Kaliningrade dar iškasamos nelegaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)