Turėjo brangti anksčiau

Balandžio 2 dieną Valstybinė kainų ir energetikos komisija įregistravo UAB „Aukštaitijos vandenys“ prašymą peržiūrėti geriamojo vandens ir nuotekų kainas. Sprendimą komisija privalo priimti per tris mėnesius, tad brangesnis vanduo iš panevėžiečių čiaupų turėtų pradėti tekėti nuo liepos 1-osios.

Bendrovės atstovas ryšiams su visuomene Svajūnas Mikeška sako, kad sprendimas didinti kainas turėjo būti priimtas jau gerokai anksčiau, tačiau kol buvo galimybių, nepopuliarus žingsnis vis būdavo atidėliojamas.

„Apie neišvengiamą kainų kilimą kalbame nuo 1998 metų. Tad galime tik pasidžiaugti, kad bendrovė dirbo puikiai, nes peržiūrėti vandens kainas prašome tik dabar, – teigė S.Mikeška. – Kelti vandens kainas yra galybė objektyvių priežasčių: investiciniai projektai, paskolų grąžinimas ir, žinoma, pasunkėjusi šalies ekonominė situacija.“

Dirba nuostolingai

Miesto meras P.Vadopolas sako, kad geriamojo vandens kainų kilimas neišvengiamas, nes esant dabartiniams tarifams bendrovė dirba nuostolingai. „Per pirmąjį šių metų ketvirtį „Aukštaitijos vandenys“ patyrė per milijoną litų nuostolių“, – sudėtingą padėtį apibūdino meras.

Daug miesto biudžeto lėšų reikalauja investicinio projekto kofinansavimas. Vykdant Europos Sąjungos finansuojamą projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“ miesto Savivaldybė, o tai reiškia, kad ir visi miesto gyventojai, turės prisidėti 20 procentų projekto vertės – 9 milijonus litų.

Į susitikimą su premjeru Andriumi Kubiliumi vakar vykęs P.Vadopolas tikėjosi, kad kofinansavimo dalis bus sumažinta.

„Yra vilties, kad Savivaldybės dalis bus sumažinta iki 10, o gal net iki 5 procentų“, – vylėsi meras.

Mokės pardavimo mokestį

Kiek geriamasis vanduo ir nuotekų tvarkymas pabrangs panevėžiečiams, pasak P.Vadopolo, priklausys nuo Valstybinės kainų ir energetikos komisijos sprendimo. Dabar už kubinį metrą geriamojo vandens ir nuotekų sutvarkymą „Aukštaitijos vandenų“ klientai moka 3,91 lito.

„Šias kainas nustato ne miesto Taryba, – pabrėžė miesto meras. – Po peržiūrėjimo kubinio metro geriamojo vandens kaina neturėtų būti didesnė nei dešimt litų. Mūsų skaičiavimais, ji turėtų kilti apie 50 procentų – kubinis metras gali kainuoti apie 6–7 litus. Kai kurių savivaldybių vartotojai jau seniai už kubinį metrą geriamojo vandens moka 8–9 litus.“ Pasak S.Mikeškos, „Aukštaitijos vandenų“ specialistai prognozuoja, kad kubinis metras geriamojo vandens kainuos 5,88 lito.

Jei Kainų ir energetikos komisija patvirtins, bus įvestas ir iki šiol nebuvęs pardavimo mokestis: 4,97 lito privačių namų savininkams, 3,67 lito daugiabučių namų savininkams.