Netušti premjero pažadai

82 milijonų svarų sterlingų paskolos schemą (angl. startup loan scheme) jauniems žmonėms, norintiems sukurti verslą, kuri įsigaliojo šių metų kovo 28 d., pateikė D. Cameronas. Jis sakė šia iniciatyva siekiantis, kad jauni žmonės turėtų pasitikėjimą ir paramą, kuri įžiebtų tą idėjos kibirkštį tolesnėje pasaulinėje žymėje:

„Noriu, kad tai būtų metai, kai žmonės gali manyti: taip, galiu tai padaryti. Galime padėti iškilti kuo daugiau perspektyvių verslų, norime, kad žmonės turėtų stimulą ir kad pamatytume visiškai naują verslininkų bangą, kuri pradės nuo mažo dalyko, bet mąstys apie didelius dalykus.“

Amžius, noras ir šalis

Pradžios paskolos yra skirtos verslininkams, kurių amžius paraiškos teikimo metu yra 18–24 metų, kurie gyvena Anglijoje ir ieško finansavimo verslui pradėti. Tai yra asmeninė paskola, o jos dydį paraiškos teikėjas nustato kartu su pristatymo partneriu. Vidutinis paskolos dydis – 2 500 svarų sterlingų.

Buvęs konservatorių ministras Lordas Youngas, kuris dirbo Margaret Thatcher kabinete 1980 m., sakė, kad smulkusis verslas „yra mūsų ekonomikos variklis, labai svarbus būsimam augimui. Dabar labiau nei kada nors mes turime neatsilikti nuo smulkiojo verslo ir skatinti dar daugiau žmonių griebti progas ir paramą, kuri padėtų jiems patiems pradėti“.

Neišeinant iš „Facebook“

Dėl paskolos galima kreiptis paspaudžiant registracijos klavišą verslo pradžios paskolų paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ (Start-Up Loans).

„Facebook“ forma pateikia visą informaciją, kurios reikia filtruojant pareiškėjus dėl pradžios paskolų pristatymo partnerių, prižiūrinčių jų vietovę. Pristatymo partneriai renkami konkurencinio proceso metu, kad būtų nustatomos organizacijos, geriausiai tinkančios pristatyti finansų ir vadovavimo kokybės paketą jauniems žmonėms. Pristatymo partneris stebės pareiškėją, o vėliau bus sprendžiama, ar jam galima suteikti paskolą.

„Kai kreipsitės dėl startup paskolos, mes nustatysime tinkamą paskolos teikėją (pristatymo partnerį), kuris aptarnauja jūsų regioną. Pristatymo partneris dirbs su jumis, kad nustatytų, kurios stadijos yra jūsų minčių procesas, ir padės pateikti savo verslo pasiūlymą specialistų grupei, kuri svarstys, ar suteikti paskolą. Jeigu pasiseks, gausite finansavimą paskolai, kurią administruos tiesiogiai pristatymo partneris. Kartu su paskola bus teikiama parama, o papildoma parama bus teikiama verslininko kelionės metu“, – teigia iniciatoriai.

Verslo gigantų globa

Šiai paskolų schemai pirmininkaus verslininkas ir „Dragons' Den“ dalyvis Jamesas Caanas, ją administruos grupės, kurios jau dirba su jaunais žmonėmis.

„Viena iš priežasčių, dėl kurių dalyvauju, yra ta, kad esu verslininkas, jau anksčiau kūręs verslą, suprantu iššūkius“, – sakė jis „BBC News“.

Su visais pareiškėjais bus susisiekta dėl tinkamiausio pristatymo partnerio. Kol pristatymo partnerių tinklas kuriamas, visi pareiškėjai gaus pradžios paskolos bendrovės atnaujinimus naujienų, informacijos ir pasiūlymų forma per „Facebook“ ir elektroniniu paštu. Kiekvienas pristatymo partneris turi savo planus, skirtus nustatyti, kurie verslininkai gaus paskolą. Vis dėlto esminius kriterijus numato pradžios paskolų bendrovė, kad užtikrintų, jog bus laikomasi nuoseklaus metodo visoje šalyje.

Pagrįstos palūkanos

Paskolą bus reikalaujama grąžinti per 3–5 metus. Fiksuotos metinės palūkanos bus 3 %, plius mažmenos kainos indeksas, kuris šiuo metu yra 3,5 proc.

„Kaip Pradžios paskolų bendrovės pirmininko, mano iššūkis yra užtikrinti, kad šie fondai būtų paskirstomi be raudonos juostos ir kad jauniems žmonėms būtų suteikiama proga, kuri, kaip esu įsitikinęs, labai reikalinga. MKI (mažmeninių kainų indeksas) palūkanų koeficientas + 3 % yra pagrįstas, palyginti su alternatyvomis, kurios prieinamos smulkiajam verslui. Tai labai realistiškas ir valdomas koeficientas, palyginti su kreditinėmis kortelėmis ir perviršiais, o tai būtų žymiai brangiau. Jauni verslininkai gautų neapdraustas verslo paskolas, sunkiai prieinamas iš bankų“, – sakė Eddy Weatherillas, generalinis „Independent Banking Advisory Service“ direktorius.

Nemokami dalykai

Be paskolos, jaunieji verslininkai gaus verslo paramą bei pagalbą plėtojant idėją. Taip pat nemokamą pradžios paskolos komplekto kopiją, kurioje yra visa parama, kurios reikia pradedant verslą, ir papildomai – daugiau nei 500 svarų sterlingų vertės pasiūlymų dėl produktų iš verslo kortelių į tinklalapius, darbo knygas ir darbo kostiumus. Jie taip pat turės galimybę gauti papildomų šaltinių iš daugybės pasaulinių partnerių, kurie bus paskelbti „Facebook“.

Su visais jaunaisiais verslininkais bus iš karto susisiekta, kai tik jie gaus paskolą. Viena tokių dovanų – 6 mėnesių nemokamas priėjimas prie „Regus Virtual Office Package“ ir priėjimas prie daugelio verslo paleidimo programų pasaulyje.

ANONSAS: "Verslo istorija: Algis Didžiulis: maža skola – tavo problema, o didelė - banko" ir "Verslo galimybės jaunam verslui: Mažoji bendrija" ieškokite "bzn start" rugsėjo mėnesio verslo žurnalo numeryje.