2016 metais gausias naftos atsargas turinčios Venesuelos ekonomika trauksis 3,3 proc. – tai blogiausia prognozė iš visų 93 analizuotų valstybių. Po Venesuelos seka itin prastą skolinimosi reitingą turinti Brazilija, skolų naštos prislėgta Graikija ir sankcijų prispausta Rusija.

Dešimt šalių, kurioms ekonomistai prognozuoja sunkiausius metus:
Venesuela

Brazilija

Graikija

Rusija

Ekvadoras

Argentina

Japonija

Suomija

Kroatija

Šveicarija

Recesijos klubas

Tai klubas, į kurį įstoti nenori niekas – ir tai nieko nestebina. Kalbant apie šalis, kurioms recesijos rizika siekia 50 proc., minimas ir Taivanas. Metinis valstybės ekonomikos augimas nuo 4 proc. pirmąjį 2015 metų ketvirtį trečiąjį ketvirtį smuko iki minus 0,6 proc. – taip nutiko sumenkus eksportui į Kiniją.

Net jeigu prognozuotas 1,2 proc. augimas Ukrainai ir pasiteisins, šalis vis tiek išliks itin didelės rizikos grupėje. Ekonomistai recesijos riziką ateinantiems 12 mėnesių įvardija kaip siekiančią 60 proc.

Trečioje vietoje pagal šį rizikos veiksnį – Argentina.

Lotynų Amerika


Venesuelai ekonomikos ekspertai negailestingi: šaliai 2016 metais gali imti trūkti tokių būtinųjų prekių kaip vaistai. Bėdos, kurių sulauks Venesuela ir toliau pingant naftai (juodasis auksas sudaro net 95 proc. šalies eksporto), panašu, niekur nedings.

Skelbiama, kad šalies BVP augimas neigiamas trečius metus iš eilės. Nepaisant to, parlamente pirmą kartą po 16 metų pertraukos daugumą iškovojusi partija naujiems drąsiems investuotojams žada gerų žinių – įdomu, kaip viskas bus iš tikrųjų.

Situacija sudėtinga visame žemyne. Brazilijos BVP 2016 metais, anot ekspertų, šalį įtrauks į giliausią recesiją nuo pat 1901 metų. Dvi didžiosios kreditų bendrovės šalies skolinimosi reitingą įvardija blogiausią.

Ne ką palankesnėje padėtyje atsidūrė ir Argentina, kurios prezidentas Mauricio Macri pasižadėjo kreipti šalį nauja kryptimi ir taip užkirsti kelią ekonomikos katastrofai ir BVP augimo lėtėjimui. Nors prezidento poste jis prisaikdintas tik gruodį, jau ėmėsi priemonių, kaip skatinti ekonomikos augimą ir kovoti su biudžeto deficitu.

Europa


Graikijai pavyko išsilaikyti euro zonoje, pavyko rekapitalizuoti ir bėdų kankinamą bankų sektorių, tačiau 2016 metai nežada būti lengvesni. Spėjama, kad šalies ekonomika trauksis 1,8 proc., o tai reiškia, kad Atėnams bus gerokai sunkiau grąžinti šimtus milijardų dolerių siekiančias skolas. O kur dar nesibaigiantis pabėgėlių iš Europos srautas.

Pirmuosius devynis 2015 metų mėnesius Rusijos ekonomika susitraukė maždaug 3,6 proc. Panašu, kad šalies laukia ilgiausia recesija per daugiau nei du dešimtmečius.

Amerikos ir Europos Sąjungos sankcijos, pinganti nafta (pajamos už naftą sudaro net 40 proc. šalies biudžeto pajamų), panašu, padarė savo darbą.

Keista, tačiau 2016 metai, anot ekspertų, nebus lengvi ir Suomijai bei Šveicarijai. Pagalius į ratus Suomijai kaišioja geografinis artumas ir ekonominė priklausomybė nuo Rusijos, o Šveicarijai gyvenimą apsunkino šalies centrinio banko sprendimas, kaip reikiant pakenkęs eksportui ir turizmui.

Azija

Defliacijos kankinamai Japonijai ekspertai 2016 metais prognozuoja vos 1 proc. augimą.

Visai neseniai šalies vyriausybė ateinantiems fiskaliniams metams pristatė rekordinį biudžetą, tikėdamasi, kad augimą paskatins darbo rinkos reformą. Belieka laukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (678)