Atlikus beveik 20 metų galiojančios Valstybės investicijų programos (VIP) auditą, nustatyta, kad investicijomis laikytos lėšos, skirtos įsigyti narų kostiumų, peryklų, pripučiamų valčių, mikroskopų, videokamerų, priekabų šunims arba išdažyti grindis. Už lėšas, imamas iš biudžeto, šalia jau esančio 81 sporto ir pramogų komplekso žadama pastatyti dar beveik 30.

Todėl, pasak šios institucijos vadovo, VIP „nebeužtenka kosmetinio pakeitimo, o reikia keisti iš esmės“.

„Tik audito (VIP - BNS) metu paaiškėjo tikrasis projektų skaičius. Nustatėme, kad iš tikrųjų šitoje programoje yra tris kartus daugiau projektų, nei tai buvo deklaruojama viešai iki šiol - virš 2000 projektų“, - antradienį Seime spaudos konferencijoje pranešė Valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys.

Jis informavo, kad visų pradėtų finansuoti VIP projektų vertė dabar siekia apie 10 mlrd. eurų.

„Apie 10 mlrd. eurų sumai turime pradėję pačių įvairiausių VIP projektų. Jeigu šiandien sutartume, kad juos paimkime ir pabaikime, tai reiškia, kad nei naujos kadencijos Seimas, o gal dar ir dar kitos kadencijos pradžioje nei Seimas, nei Vyriausybė negalėtų pradėti nė vieno naujo projekto. Tiek mes jų esame jau pradėję...“, - kalbėjo A. Dulkys.

Be to, anot jo, aptikta daugybė smulkių projektų, kurie neturėtų vadintis investicijomis.

„Stebimės, kaip į VIP gali pakliūti tokie dalykai kaip elektros instaliacija, grindų dažymas, narų kostiumai, kažkokios peryklos, pripučiamos valtys, mikroskopai, videokameros, gręžimo staklės, priekabos šunims - pačios įvairiausios ir keisčiausios išlaidos.

Įsivaizduokime, viešajame sektoriuje, bijau net pasakyti, koks skaičius valstybės tarnautojų visus šituos dalykus aprašinėja, kaip investicijų projektus, pildo jiems dokumentus, kaip mes reikalauja, kad būtų kaštų ir naudos analizės… Tai kai kaip tokioms investicijoms galima atlikti kaštų ir naudos analizę?“ - kalbėjo A. Dulkys.

Pasak jo, šalyje pastatytas 81 daugiafunkcinis centras (sporto ir pramogų kompleksai - BNS), 8 dar statomi, o 19 dar planuojama. „Kas juos išlaikys, kas juose lankysis, sunku atsakyti“, - teigė valstybės kontrolierius.

Valstybės kontrolės 6-ojo audito departamento direktorė Sigita Rojutė atkreipė dėmesį, kad šių statiniams, kurie, pavyzdžiui, Birštone ir Prienuose, kur žadama statyti arenas, vienas nuo kito nutolę vos per kelis kilometrus, išlaikymui savivaldybėms teks skirti ne mažiau kaip 50 proc. lėšų.

„Kiekvienos savivaldybės ar didesnio regioninio cento yra kaip ir mados reikalas turėti tokį daugiafunkcinis centrą - sporto centrą, areną - susiorganizuoti jo finansavimą iš VIP per atsovaujančius politikus“, - teigė S. Rojutė.

A. Dulkys sako, kad audito metu nustatyta daug atvejų, kai VIP projektai „buvo tai stabdomi, tai vėl pradedami“.

„Pradedami smulkūs nauji, bet stambesni didieji projektai lieka užmarštyje“, - sakė A. Dulkys.

Valstybės kontrolierius tikina, kad VIP reikia revizuoti. „Šiai programai nebeužtenka kosmetinių pakeitimų, ją reikia keisti iš esmės. Joje nematome, kad išlaidos būtų susietos su rezultatais nei planavimo, nei atsiskaitymo etape, projektų atranka ir pakliuvimas į šią programą kelia didžiulių abejonių,“ - pridūrė A. Dulkys.

S. Rojutei užkliūva tai, kad jokia institucija nesirūpina VIP projektų poveikio ir poreikio sisteminės analizėmis.

Pasak jos, Finansų ministerija yra nurodžiusi kitoms ministerijoms taikyti balų sistemą atrenkant projektus, kurie būtų finansuojami iš VIP, tačiau Valstybės kontrolės nustatė, kad kai kurios ministerijos arba apskritai neturėjo tokios vertinimo sistemos, arba jeigu ir buvo nusistačiusios, bet buvo finansuojami iš viso balų nesurinkę arba jų mažiau gavę projektai.

„Taip buvo sveikatos apsaugos srityje, ir švietimo, socialinės apsaugos srityje“, - teigė S.Rojutė.
Tačiau ji be kita ko informavo, kad su Finansų ministerija yra susitarta, kad VIP modelis būtų peržiūrėtas. „Mūsų žiniomis, 2017-2018 metais bus imtasi konkrečių veiksmų“, - teigė ji.

VIP kasmet skiriama 14-16 proc. tų metų biudžeto - maždaug apie 1,4 mlrd eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)