Kaip rodo naujausi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenys, šių metų kovą iš alkoholio akcizų buvo surinkti tik 6 mln. eurų. Tai yra 10,5 mln. eurų mažiau nei 2016 metų kovą ir net 48,26 mln. eurų mažiau nei 2017 metų vasarį.

Tačiau ne mažiau drastiškesnis už pajamų sumažėjimą kovą buvo padidėjimas vasarį, kai iš alkoholio akcizų surinkti 75,28 mln. eurų. Tai yra 48,26 mln. eurų daugiau nei 2016 metų vasarį ir 57,8 mln. eurų daugiau nei 2017 metų sausį.

Būtent kovo 1 dieną įsigaliojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iniciatyva padidinti akcizai alkoholiui. Tarifai alui padidėjo 112 proc., vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams bei tarpiniams produktams – nuo 92 iki 111 proc., etilo alkoholiui – apie 23 proc.

Daugiausiai užsipirko spiritinių

Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas VMI duomenis komentavo taip: „Buvo didelis užsipirkimas prieš didinant akcizus. Taip pat prognozavome, kad bus didelis rinkos kritimas, bet iš vieno pirmo mėnesio sunku daryti išvadas“.

Jis taip pat pastebėjo, kad spiritinių gėrimų užsipirkimas buvo didžiausias.

„Spiritinių gėrimų prekybos tinklai ir parduotuvės užsiperka daugiau, nes sutaupai daugiau ir sandėliuoti juos lengviau, nei alų. Dėl to yra dramatiškas spiritinių gėrimų pakilimas ir kritimas“, – sakė S. Galadauskas.

Saulius Galadauskas

Pašnekovas sakė, kad kol kas negali pasakyti, kokią dalį gėrimų užsipirko privatūs asmenys ir kokią – juridiniai, pavyzdžiui, prekybininkai.

„Žiūrėsime, kaip atrodys kiti mėnesiai, kai pasibaigs tas užsipirkimo efektas. Po kelių mėnesių jo jau nebebus ir tada galėsime kalbėti. Klausimas, ar sumažės vartojimas.

Jei ne, nes vartotojai važiuos pigesnės mėsos ar pigesnių skalbimo miltelių į Lenkiją ir dar nusipirks alų ten, tada bus liūdna. Vietiniai gamintojai, aludariai patirs nuostolius, o vartojimas nesumažės ir tikslai nebus pasiekti“, – dėstė jis.

Užsiperka prieš kiekvieną didinimą

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas DELFI sakė, kad didesnį gėrimų užsipirkimą galima pastebėti prieš kiekvieną akcizų didinimą.

„Tada per kelias savaites padidėjimas išparduodamas ir perkama su padidėjusiu akcizu. Tačiau kovo atvejis unikalus tuo, kad tokių skaičių istorijoje dar nėra buvę“, – komentavo jis.

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta patikslino, kad prievolė mokėti akcizus kyla alkoholinius gėrimus išleidus į rinką.

„Paprastai akcizus sumoka gamintojas, kai gėrimus išgabena iš gamyklos, jei gėrimas yra pagamintas Lietuvoje. Taip pat gamintojas gali sumokėti akcizus iš anksto, neišgabendamas gėrimų į rinką.

Atgabenus alkoholinius gėrimus iš Europos Sąjungos valstybių narių verslo tikslams, akcizus privalo sumokėti šias prekes atgabenęs asmuo. Taip pat bet kuris kitas asmuo, kuris, pavyzdžiui, gėrimus pagamina arba laiko nepaženklintus banderolėmis gėrimus“, – sakė jis.

Laurynas Vilimas

Pašnekovas taip pat paaiškino, jog akcizų duomenys atsispindi tuo metu, kai akcizinė prekė pajuda iš akcizinio sandėlio.

„Tai yra iš gamintojo ar platintojo sandėlio išjuda į mažmeninį sandėlį, pas prekybininkus“, – sakė jis.

L. Vilimas pridūrė, kad ateityje įdomiausia bus sekti ne tik akcizų surinkimo, bet ir parduodamo alkoholio kiekio tendencijas.

„Kovą rekordiškai krito ir kiekio pardavimai: alus 65 proc., stiprieji gėrimai ir vynas apie 80 proc. Fundamentalus klausimas: ar tas kiekis ateityje kris dėl mažėjančio vartojimo, ar gėrimai atvažiuos iš kitur ir mes jų tiesiog nematysime“, – svarstė jis.

Daryti išvadas – per anksti

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis pabrėžė, kad šiuo metu matomi svyravimai susiję su tuo, kad prekybininkai ir gyventojai pirko daugiau prieš įsigaliojant didesniam alkoholio akcizui.

„Iš pirmo mėnesio negalima daryti išvadų, kad sumažėjo vartojimas. Esu įsitikinęs, kad visų metų rezultatas nesiskirs nuo praėjusių metų, bus netgi augimas alkoholio vartojimo“, – sakė jis.

Nerijus Mačiulis

Ekonomistas abejojo, ar didesnis akcizas privers gyventojus važiuoti į Lenkiją alkoholio arba gaminti jį miške, rūsyje.

„Populiaru gąsdinti tokiu šešėlio augimu, bet nemanau, kad tai turės reikšmingos įtakos. Manau, kad reiktų palaukti bent pusmečio duomenų prieš darant kokias nors išvadas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (343)