Tuo metu laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pripažįsta, kad neatsižvelgti į pirkėjų amžių yra „tam tikras perlenkimas“.

Sveikatos apsaugos viceministras Valentinas Gavrilovas sako, kad dalies visuomenės nepasitenkinimo tikėtasi, bet be jos pagalbos, pasak jo, alkoholio vartojimo nepavyks sumažinti.

„Visi priprasime... Bijau, pasakyti, ar pasiteisins, ar ne... Ministerija tikrai nekontroliuoja proceso, prekybininkai patys nuspręs, kiek tą akciją tęsti. Bet visi prisidėkime prie to, o ne tik valdžiai paveskime išspręsti tuos dalykus - mes turime tokią situaciją su alkoholio vartojimu, kad kažkokiais deklaratyviais ar formaliais veiksmai ar draudimais jos pataisyti negalėsime, turi įsitraukti visuomenė.

Tas balansas (akcijos šalininkų ir jos neremiančių - BNS) - valdžios ir politikų atsakomybė, kad palaikymas būtų didesnis“ - pirmadienį Seimo Darbo partijos frakcijoje kalbėjo V. Gavrilovas.

Sveikatos apsaugos ministerija kartu su prekybos tinklais yra pasirašiusi tokį memorandumą.

J. Olekas pripažino, kad reikalauti dokumentų, neatsižvelgus į žmonių amžių, yra „tam tikras perlenkimas“, bet pabrėžė, kad ši memorandumo vieta ir tėra „jo blogumas“.

„Jeigu atmesti tą blogąją pusę, geroji valia yra, kad vyresni žmonės parodytume solidarumą, kad dokumentą rodyti yra normalu, kad tie ant ribos esantys (tik šiek tiek vyresni negu pilnamečiai - BNS) negalėtų prieštarauti, jeigu jų paprašytų dokumento“, - frakcijoje teigė J. Olekas.

Nei Sveikatos apsaugos ministerija, nei J. Olekas sako, kad neketinama atšaukti parašų po memorandumu .

„Mes kol kas nesvarstome galimybės patys inicijuoti savo parašo atšaukimą, tuo labiau trukdyti šiai akcijai“, - pareiškė V. Gavrilovas.

„Etiškai dabar, kai kolega (apsaugos ministras Juras Požela - BNS) sudėtingoje būklėje, truputį nekyla (ranka - BNS)“. (...) Jeigu duotume kokias tris, keturias savaites, pažiūrėtume, kaip čia eitų, tada vienaip ar kitaip pasakytume, kaip darome“, - frakcijoje sakė J. Olekas.

„Darbiečių“ frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys priekaištavo, kad memorandumas nebuvo derintas su kitomis valstybės institucijomis ir nediskutuota dėl platesnio svaigalų, kuriuos perkant būtų reikalaujama dokumento, sąrašo.

„Kodėl vienai prekei vienas įstatymas, o kitai - kitas, kodėl neprašoma dokumento, perkant cigaretes, nes jos irgi kenkia sveikatai,“ - teigė frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys. Jis pasiūlė ieškoti būdų, kaip drausti girtauti žmonėms namuose, kur yra nepilnamečių.

Nauja tvarka nuo rugsėjo 2-osios galioja prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse. „Lidl“ tinklas prie šios akcijos neprisijungė.

Tokią iniciatyvą pasiūlę prekybininkai teigia siekiantys užkirsti kelią alkoholio pardavimui nepilnamečiams ir skatinti visuomenės sąmoningumą. Pasak jų, jokie pirkėjų duomenys nebus renkami, kasininkams užteks tik parodyti dokumentą su gimimo data.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)