Valstybinė ligonių kasa (VLK) centralizuotai tokius vaistus žada pradėti pirkti nuo lapkričio 1 d. Ginto Kanapicko, Valstybinės ligonių kasos vyriausiojo eksperto gydytojo, aiškinimu, jiems skirtus milijonus pasidalys apie 11–12 vaistais prekiaujančių didmeninių bendrovių.

"Dabar pasirašinėjamos su vaistinėmis sutartys. Jos ir prekiaus mūsų nupirktais 32 pavadinimų vaistais",– pasakoja p. Kanapickas. Tokias sutartis kalbinamos pasirašinėti vaistinės, esančios šalia gydymo įstaigų. Sutartyje numatyta, kad vaistinė įsipareigoja vaistus priimti, saugoti, išduoti, apskaityti ir už tai gauna 1 Lt mokestį.

Su tokiomis sąlygomis nesutinka vaistinių savininkai, todėl daugelis jų atsisako pasirašyti VLK siūlomą sutartį. Eividas Šernas, UAB "Modus", turintios 3 vaistines Biržuose, direktorius, skaičiuoja, kad jis už tokią paslaugą turėtų gauti 10 Lt.

Saulius Jasiulevičius, Rokiškio IĮ "Sauliaus vaistinė" savininkas, suskaičiavo, kad jam sutikus prekiauti tokiais vaistais tektų pirkti specialią apskaitos programą už 300 Lt. Jis taip pat sako, kad tokiu būdu VLK iš vaistinių atima šeštadalį rinkos– vaistų kompensavimui metams skirta iš viso apie 300 mln. Lt, 50 mln. Lt iš jų bus skiriama centralizuotam pirkimui.