Minėtoji bendrovė ir ankstesniais metais turėjo problemų dėl neapskaitytų pajamų ir atlyginimų mokėjimo „vokeliuose“. Šįkart vieno iš padalinių vadovas atidavė „žiniaraščius“ su apskaičiuotomis balandžio mėnesio sumomis – daugiau kaip 93 tūkst. litų – „vokeliams“, pagal kuriuos jau buvo išmokėjęs beveik 68 tūkst. litų. Patikrinimo metu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai apgaulingai vedamos įmonės buhalterinės apskaitos.

Šiaulių AVMI ir FNTT pareigūnams patekus į įmonės teritoriją, vadovo, kuris galimai ir dalindavo „vokelius“, buvo paprašyta pateikti „viską, ką jis turi brangiausio arčiausiai širdies“. Iš užančio padalinio vadovas ištraukė „juodąją buhalteriją", t. y. darbo užmokesčio žiniaraščius, kuriuose nurodyta išmokėtina neapskaityta darbo užmokesčio suma didesnė kaip 93 tūkst. litų. Jis pripažino, atlyginimus „vokeliuose" pradėjęs dalyti penktadienį ir iki patikrinimo momento išmokėjęs beveik 68 tūkst. litų.

„Praėjusį ketvirtį šioje bendrovėje dirbančių darbuotojų vidutinis atlyginimas buvo 828 litų, o ir pernai jis buvo minimalios mėnesinės algos dydžio. Bendrovėje dirba apie 170 darbuotojų. Matematika labai paprasta - darbuotojams oficialiai mokamas minimalus atlyginimas, o kita tokio pat dydžio atlyginimo dalis išmokama „vokeliuose“. Vadinasi, šios bendrovės darbuotojams mokamas vidutinis darbo užmokestis yra apie 1600 litų, o preliminariais skaičiavimais už 2012 m. balandžio mėnesį bendrovė nesumokėjo valstybės, savivaldybės biudžetui bei Sodrai apie 60 tūkst. litų. Nukenčia ne tik valstybė, labai skriaudžiami ir patys darbuotojai, - teigia Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė. – Galimai atlyginimus „vokeliuose“ mokančios įmonės sulaukia ypatingo VMI dėmesio. Priminsiu, kad pastaraisiais metais mokesčių inspekcija savo dėmesį yra nukreipusi į įmonių buhalterinėje apskaitoje neapskaitytas pajamas, kaip galimą „vokelių“ šaltinį, ir įtartinai mažą vidutinį darbo užmokestį. Kaip tik šią savaitę į Šiaulių AVMI pokalbiams, kuriuose dalyvauja ir Darbo inspekcijos bei Sodros atstovai, yra kviečiami tokių įmonių vadovai paaiškinti įtarimus keliančių veiklos rodiklių ir jų skirtumų. Didžiausios rizikos bei situacijos paaiškinti bei pagrįsti negalėjusios įmonės sulauks atitinkamų kontrolės veiksmų.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)