„Šalies bankų sektorius, išgyvenęs skausmingą apsivalymą, šiandien yra skaidrus ir sveikas. Visi bankai nepriekaištingai vykdo reikalavimus, ne tik atitinka, bet ir su saugia atsarga viršija normatyvinius rodiklius. Tokių bankų, kurie keltų įtarimų ar grėsmių, sektoriuje nebeliko“, - Seime ketvirtadienį pareiškė V. Vasiliauskas, prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlomas LB vadovauti antrą kadenciją.

Pasak jo, bankuose laikomų indėlių apimtis „įvertina sektoriaus patikimumą“.

„Bankuose laikomų indėlių apimtys šių metų pradžioje viršijo 17 mlrd. eurų. Tokioje žemų palūkanų aplinkoje, kai stiprių finansinių paskatų laikyti tiek indėlių nebeliko, tai reiškia pasitikėjimą ne tik bankais“, - teigė V. Vasiliauskas.

Jis žadėjo, kad bankininkystėje „pasiektas tvarumas bus ilgalaikis“ ir ateityje žadėjo daugiau dėmesio gyventojų švietimui.

Seimas pradėjo svarstymą dėl centrinio banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko skyrimo į šį postą antrai kadencijai. Pirmoji penkerių metų jo kadencija baigiasi balandžio 15 dieną.

Toliau V. Vasiliausko kandidatūra Seime bus svarstomas balandžio 7 dieną.

Parlamentarams ketvirtadienį pristatydama prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretą dėl V.Vasiliausko skyrimo, vyriausioji prezidentės patarėja Lina Antanavičienė sakė, kad V. Vasiliauskas jau įrodė savo kompetenciją, žinojo, „kaip tiksliai nustatyti prioritetinius vadovaujamos institucijos tikslus“.

V. Vasiliauskas sakė, kad prieš penkerius metus, kai buvo teikiamas pirmai kadencijai, jam pavyko „teisingai įžvelgti bankininkystės sektoriaus aktualijas“.

Svarbiausiu prioritetiniu ateities darbu jis pavadino sėkmingą kredito unijų reformos įgyvendinimą. Be to, jis nurodė nekilnojamojo turto rinkos stebėjimą ir, esant reikalui, reagavimą į pasikeitimus, alternatyvių finansavimo priemonių skatinimą, taip pat pagrindinės sąskaitos įvedimą Lietuvoje bei Europos Sąjungos naujų reikalavimų būsto paskoloms įgyvendinimą.

V. Vasiliauskas centriniam bankui vadovauja nuo 2011 metų balandžio 16 dienos. Lietuvos banko valdybos pirmininkas skiriamas penkerių metų kadencijai. Kadencijų skaičius neribojamas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)