V. Interviu „Lietuvos žinių“ žurnalistams V. Vasiliauskas teigė, kad euro įvedimui jau senokai rengiasi tiek verslas, tiek valdžia. Jo teigimu, šiam procesui įsibėgėjus kalbėti apie tai, ar reikia įsivesti eurą, reikštų mėginti prajuokinti visą pasaulį.

Paklaustas, ar dar turi prasmės svarstymai dėl euro įvedimo ir „tvarkiečių“ kalbos apie referendumą, Lietuvos banko valdybos pirmininkas atsakė: „Nereikia juokinti nei Lietuvos, nei viso pasaulio tokiais svarstymais. Euro įvedimas nėra vienos dienos darbas, jis neįvyksta spragtelėjus pirštu. Tai ilgo pasirengimo reikalaujantis procesas. Jam rengiasi verslas, valdžios institucijos, centrinis bankas, pertvarkomos sistemos. Šiems procesams įsibėgėjus pradėti svarstyti, ar reikia įsivesti eurą, juokinga ir beprasmiška. Pagaliau įsiliejimas į euro zoną yra neišvengiamas procesas. Stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutartyje yra aiškiai pasakyta, kad nuo įstojimo į Bendriją momento Lietuva prisijungia prie ekonominės pinigų sąjungas su išlyga dėl euro. Ši išlyga išnyksta, kai valstybė atitinka konvergencijos kriterijus. 2014 m. bus atliekamas periodinis, kas dvejus metus vykdomas vertinimas, ar Lietuva atitinka tuos kriterijus, ir jeigu atitinka – procesas yra automatinis. O referendumas jau įvyko prieš daugiau kaip 10 metų. Visa kita yra politiniai išvedžiojimai ir nieko daugiau“.

V. Vasiliauskas teigė, kad nuo kitų metų įvedus eurą litais prekybos vietose dar būtų galima atsiskaityti pirmas dvi savaites. Nemokamai juos į eurus pašto skyriuose bus galima keisti pirmus du mėnesius, komerciniuose bankuose – pirmą pusmetį, o tam tikrose vietose – antrą pusmetį. Vėliau litus neribotą laiką bus galima keisti centriniame banke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (970)