Ministras patikino, kad kol kas jokių naujų mokesčių įvesti nežadama, kol nebus susitvarkyta su jau dabar esančiais mokesčiais, lengvatomis bei galimomis spragomis. Taip pat daug dėmesio buvo skirta Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) veiklai po buvusio vadovo Dainoro Bradausko nušalinimo nuo pareigų.

Visuomenės dėmesio Vyriausybės ruošiami pakeitimai sulaukė ir kai buvo prabilta apie galimą mokestį cukrui siekiant mažinti cukraus suvartojimą šalyje.

„Prisiminus, kad Vyriausybės programoje buvo numatyta įsivertinti mokesčių pagrįstumą, esame apsitarę, kad jokie nauji mokesčiai negali būti įvedami, kol nesusitvarkėme su dabartiniais, dabar yra atsiradę daug trūkumų, galimų landų, - antradienį kalbėjo Finansų ministras. - Jei yra žiūrima iš aplinkos taršos ar sveikatos pusės, viską galima sutvarkyti įvedus naujus mokesčius, bet esame aptarę, kad siekiant kovoti su šiais dalykais visų pirma turi būti išnaudotos visos kitos priemonės, neliečiant mokestinio klausimo“.

Konservatoriai spaudė V. Šapoką pasisakyti ir apie ūkininkams taikomas mokesčių lengvatas, tačiau konkrečiai savo pozicijos Finansų ministras neišsakė. Pasak jo, visų pirma bus atliekamos visų lengvatų analizės, o tuomet visuomenei bus pateikti pasiūlymai, ką naikinti, o ko ne.

„Kalbant apie ūkininkus, taip – įvairių lengvatų, kurių ūkininkams yra daugiau 20, kaina yra didelė. Visos lengvatos bus peržiūrėtos, įskaitant ūkininkų. Per pavasarį visos lengvatos bus peržiūrėtos, įvertinta jų kaina visuomenei, ar pasiekti iškelti tikslai, kurios yra socialiai teisingos, kurios turi teigiamą poveikį. Visus atsakymus pateiksime metu“, - atsakinėjo V. Šapoka.

Kartu ministras pridėjo, kad įstatymų pakeitimai, susiję su lengvatomis, Seimą pasiekti turėtų rudens sesijos metu.

Paklaustas apie lengvatas, kurių tikrai žadama atsisakyti, ministras taip pat nebuvo labai konkretus, tačiau šiuo klausimu paminėjo ūkininkus ir šildymo lengvatą.

Taip pat V. Šapokos nuomone, bus gerai peržiūrėtos landos, leidžiančios išvengti socialinio draudimo mokesčių ar privalomojo socialinio draudimo (PSD).

Žada pertvarkas ne tik VMI

V. Šapoka sulaukė daug klausimų ir dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) reputacijos po D. Bradausko nušalinimo nuo pareigų.

„Yra sudaryta mokesčių inspekcijoje atskira grupė asmenų, kurie turi įvertinti su minėtomis įmonių grupėmis susijusius veiksmus. Analizė vyksta. Reputacijos klausimas – labai svarbus dalykas, nes nereikia slėpti – šešėlis yra kritęs. Išeiti iš situacijos galime, tik jei institucija bus pertvarkoma ir tai labai priklauso ir nuo to, kas taps nauju VMI vadovu“, - kalbėjo ministras.

V. Šapoka taip pat pridėjo, kad šiuo metu vyksta Finansų ministerijai pavaldžių institucijų pertvarkos planas. Jis palies ne tik VMI, bet ir kitas institucijas.

Su pensijomis neskubės

Konservatoriai paklausė ministro ir apie planuojamą antros pakopos pensijų tvarkos pakeitimą. Jau ne kartą prasitarta, kad antroje pakopoje pensiją be papildomų įmokų (dabar 2 proc.) nekaupiantys gyventojai dėl mažos kaupiamos sumos didelės naudos pensijoje nepajus.

„Galvojame sudaryti galimybes asmenims, kurie tik 2 proc. dabar kaupia, padidinti dalyvavimą sistemoje: ar prisidėti prie tų, kurie papildomai moka, ar grįžti į Sodrą“, - šnekėjo Finansų ministras.

Paklaustas apie terminus, kada visuomenei bus pristatyti pakeitimai, susiję su pensijų kaupimu, V. Šapoka paminėjo, kad tai nėra degantis klausimas.

„Anksčiausiai įstatymų projektai galėtų būti pateikti kitais metais. Taip pat žmonėms būtų duotas laikas apsispręsti. Reikėtų įsivertinti, kokie buvo terminai, bet bent keletą mėnesių reikėtų duoti žmonėms, kad jie priimtų tinkamą sprendimą“, - sakė į Seimą konservatorių iškviestas ministras.

Pasak jo, jei žmonės, priėmus pakeitimus, nepasirinktų papildomai iš savo lėšų padidinti įmokas į pensijų fondus, tuomet svarstoma, kad jie būtų sugrąžinti į Sodrą, nes, ministro nuomone, kaupti taip, kaip yra dabar kaupiama neprisidedant papildomai, yra neefektyvu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)