Dėl Rusijos banko vykdomos neapgalvotos politikos, kai, pavyzdžiui, buvo staigiai padidinta bazinė palūkanų norma, investuotojai nebeinvestuoja lėšų į realų ekonomikos sektorių ir perėjo prie spekuliacijų valiutomis, kurios smukdo rublio kursą, bet užtikrina spekuliuojantiesiems didžiulį pelną, interviu leidiniui „Gazeta.Ru“ pareiškė Rusijos prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas.

CB bandymas aprūpinti bankus finansiniais ištekliais, kad jie toliau galėtų teikti kreditus pramonės įmonėms, S. Glazjevo nuomone, tik pablogino padėtį, ir Centrinis bankas prarado finansų ir valiutų rinkos kontrolę.

„Didžioji dalis pinigų, kuriuos jis išdavė komercinių bankų refinansavimui, buvo nukreipta ten pat, į spekuliacijas valiutomis. Tai sukėlė finansų rinkos pervedimą į turbulentinį režimą, visišką investicinių procesų deorganizavimą, prarastą visų parametrų kontrolę. Tai visiškas Rusijos banko, kuriam perduotos visos finansų rinkos megareguliuotojo funkcijos, veiklos žlugimas. Gavęs šias funkcijas prieš porą metų, Centrinis bankas taip jų ir neįvaldė“, – paaiškino S. Glazjevas.

Pasak valstybės vadovo patarėjo, šiuo metu „turbulentinį režimą“ Rusijos finansų rinkoje palaiko užsienio ir Rusijos spekuliuotojai, kurie pelnosi iš rublio kurso svyravimų, bet šioje apyvartoje naudojamų pinigų apimtis viršija Centrinio banko galimybes stabilizuoti rinką.

„Centrinis Bankas prarado pinigų ir kreditų sferos valdymą... Ekonomika nukrypo nuo augimo trajektorijos ir nusmuko į krizę dėl itin grubių klaidų pinigų ir kreditų politikos srityje“, – kritikuoja CB S. Glazjevas.

Prezidento patarėjas mano, kad Rusijoje nėra objektyvių gamybos augimo apribojimų, ir šalies BVP „objektyviai turi“ augti ne mažiau nei 10 proc. S. Glazjevo teigimu, jei norėtų, Centrinio banko valdžia galėtų padaryti „ekonominį stebuklą“, įvykdžiusi emisiją ir užtikrinusi papildomą lėšų srautą į realų ekonomikos sektorių.

„Spausdinant pinigus spekuliuotojams, kurie juos investuoja į valiutų rinką, kyla infliacija. Spausdinant pinigus tam, kad augtų investicijos į gamybą, infliacijos nebus. Pavyzdžiui, JAV ir Europos Sąjunga. Net kai yra didžiulė emisija, infliacijos nėra. Tai yra, jei siekiate, kad pinigai būtų panaudoti tikslingai, duodate jų tiek, kiek reikia gamybos ir investicijų plėtrai be infliacinio poveikio“, – paaiškino S. Glazjevas.

Primename, kad 2015 m. rugpjūčio mėnesio pradžioje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas labai gyrė Centrinio banko pastangas išlaikyti šalies finansų sistemos stabilumą.

„Centrinis Bankas deda daug pastangų, kad sustiprintų nacionalinę valiutą, bent jau tam, kad ji būtų stabili, ir kad būtų stabili visa mūsų finansų sistema. Matau, kaip atkakliai jūs einate šiuo keliu“, – pareiškė valstybės vadovas per susitikimą su Centrinio Banko pirmininke Elvyra Nabiulina.

Savo ruožtu E. Nabiulina patikino prezidentą, kad Rusijos bankų sistema yra stabili.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)